Stránky

1/24/2021

Sušené maso (jerky) v sušičce

 Ahojky všichni!


Dnes mám něco pro masožrouty! Několikrát u mých receptů a fotek jídel padlo, že jsem vegetarián. Dnes vám dokážu, že nejsem. Miluju totiž sušené maso, ale to kupované je trošku hodně drahé a my ho doma jíme ve velkém, takže si ho připravuji doma sama.

Já osobně mám nejraději vepřové. Dělala jsem jerky i z krůtího, avšak ty mi tak nechutnali, neboť krůtí je dost suché a bylo to jako jíst smirkový papír 😅.

Nalevo vepřové, napravo krůtí

Na jerky tedy budete potřebovat:

  • maso dle vašich preferencí
  • koření 
  • dále: sušičku, papírové ubrousky a další nezbytnosti, které mají všichni v kuchyni 😉
Postup je jednoduchý. Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ty poté zbavte všech nechtěných částí, jako jsou chrupavky, šlachy či takové ty tukové (bílé) části (nechceme aby nám při sušení z masa kapal tuk).
Usušený plátek

Očištěné, omyté a nakrájené maso vložte do mísy s marinádou. Já osobně mám nejradši následující marinádu:
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka čili
  • 1:1 namíchaný roztok z vody a světlé sójové omáčky
Maso nechejte v marinádě alespoň 24h, aby pořádně nasálo chuť koření.

Po marinádové koupeli maso dostatečně vysušte. Plátky jednoduše položíte na papírové ubrousky a tlakem se pokusíte vymáčknout z masa c nejvíce vody, aby se proces sušení v sušičce urychlil.

Následně plátky masa naskládejte do vaší sušičky.
Každá sušička funguje jinak, avšak já maso suším cca 24h na 70°C. Mám raději, když je maso opravdu pořádně vysušené a tvrdé. Takové kousky pak skladuji v dobře těsnící skleněné lahvi.

Ukázka dobře usušeného plátku. Je tenký a průsvitný.

Sušené plátky sebou beru na cesty, jako rychlou svačinku a přísun potřebných proteinů.

Přeji dobrou chuť a věřte, že jakmile jednou uděláte jerky doma, tak se jich budete moc utlouct! 

Vaše Lenka 💙

1/10/2021

Sušenky pro králíčky (hlodavce)

 Ahojky všichni!

Dnes mám pro vás opět něco pro naše chlupaté mazlíčky. Tentokrát mám pro vás recept na keksy/sušenky pro hlodavce.

Základní recepty mám dva, a to bezobilné a obilné, které upravuji podle toho, co zrovna za suroviny doma mám, popř. co chci přidat/vynechat v jídelníčku.

Postup výroby sušenek/keksů:

Postup výroby sušenek je naprosto jednoduchý. Všechny ingredience naházíte do mixéru a necháte rozmixovat na kaši. Všechny suroviny používám suché, aby sušení sušenek netrvalo dlouho a byly dobře "prosušené". Jako pojivo používám 100ml vody, která se při sušení ze směsi lehce vypaří a mixéru pomůže vše dobře rozmixovat.

Směs následně kladu na plata sušičky, která si předem vystelu papírem na pečení. Já osobně (aby sušenky pěkně vypadaly a zároveň byly přibližně stejně velké) sušenky tvaruji na plata pomocí kulatého vykrajovátka. Na plato zkrátka položím vykrajovátko, do něj dám lžičku směsi a lžičkou řádně utlačím. Suším na 45°C přibližně 8 h, ale samozřejmě záleží na sušičce a na dané směsi, někdy suším déle, někdy je naopak doba mnohem kratší.

Sušenky samozřejmě nedávejte svým mazlíčkům teplé!

Obilné sušenky

Suroviny:

  • ovesné vločky
  • seno
  • sušená zelenina a ovoce (na fotce konkrétně červená řepa, jablko, mrkev)
  • bylinky (na fotce konkrétně: sedmikrásky, prvosenka)
  • semínka (na fotce konkrétně: lněná)
  • voda



Bezobilné sušenky

Suroviny:
  • seno
  • sušená zelenina a ovoce (na fotce konkrétně: mrkev, okurka, rajče, jablko, kedluben)
  • bylinky (na fotce konkrétně: sedmikrásky, smetánka)
  • semínka (na fotce konkrétně: lněná)
  • vaječné skořápky
  • voda

Takto nějak vypadají suroviny na sušenky

Rozmixovaná sušenková směs

Tvarování sušenek na sušící plát

Semínka můžete přímo rozmixovat ve
směsi nebo s nimi sušenky ozdobit

Hotové sušenky



Lněná semínka přidávám hlavně kvůli línání, neboť lněná semínka v době línání velmi pomáhají. Vaječné skořápky jsou zdrojem vápníku a odjakživa se drcené přidávají domácím zvířatům do misek.

Hlavními surovinami, které byste neměli vynechat je vždy zelenina či ovoce, seno (popřípadě pelety - hlavní krmivo, které vašemu chlupáči dáváte) a voda jako pojivo. Semínka, vaječné skořápky či bylinky jsou takový bod navíc, ale bylinky opravdu doporučuji dávat.

Pokud se ptáte, kolik čeho dát, já to dávám opravdu vše od oka, kolik čeho asi tak ve směsi chci mít. Když vím, že chci mít sušenky hlavně mrkvové chuti, přidám více mrkve a ostatních surovin přidám méně. Každopádně přidávám asi jednu menší hrst sena, asi jednu a půl až dvě hrsti ovoce a zeleniny a ostatních surovin dohromady asi další menší hrst.

Doufám, že vašim mazlíčkům bude chutnat!
Vaše Lenka 💙