Dnes mám pro vás přichystaný recept s čím dál tím více známou a populární tapiokou.
Tapioka se dá sehnat v podobě perel v každé zdravé výživě, a to hned ve 3 různých velikostech, malé, střední a velké. (jinak existuje i tapiokový škrob v prášku)
Tapioka se využívá jako pojivo (místo vajec) do bezlepkových pokrmů. Tapioka je vlastně škrob z kořene Manioku jedlého a nemá žádnou chuť (tapiokové perly chutnají jako byste jedli čiré želatinové kuličky).
Já Vám dnes ukážu jak na velmi oblíbený tapiokový pudink (z malých perliček) a populární bubble tea z velkých perel.
Než se však do receptu pustíme, měla bych (pro rýpaly) upozornit na to, že tapioka nepochází z východní Asie, takže recept na tapiokový pudink popravdě stejně jako tapioka z Asie nepochází, avšak bubble tea je vynálezem z Taiwanu, kde ho pili již v minulém století a to je také důvod, proč jsem oba recepty zařadila do této série.
tapiokový pudink s marakují a kumquatem |
Ingredience na pudink🍮:
- 3 lžíce* malých tapiokových perliček
- 18 lžic vody
- 18 lžic mléka 🍼(nejlépe chutná s kokosovým či mandlovým)
- med/cukr 🍯(ale doporučuji více ten med)
- ovoce 🍓(je lepší něco kyselkavého🍋 pro zvýraznění chutě, proto jsem použila kombinaci marakuji a kumquatu)
*já používám na odměřování dřevěnou hlubší lžičku, která se vyrovná naší vrchovaté polévkové lžíci
Postup:
Krok 1
Večer si do kastrůlku nasypeme tapiokové perličky, zalijeme je vodou a necháme přes noc nabobtnat.
Krok 2
Ráno dejte tapioku i s vodou vařit. K této směsi přilijte mléko a asi jednu vrchovatou lžíci medu. Vařte dokud směs rádoby nezhoustne (dokud perličky nebudou průhledné).
Krok 3
Hotový pudink nalijte do připravených skleniček/mističek a nechte vychladnout (mezi vrstvy pudinku můžete přidat ovoce).
Před podáváním ozdobte ovocem. Pudink není vhodný k dlouhému skladování, proto ho spotřebujte hned ten den, co ho děláte.
Bubble tea se k nám dostalo teprve před pár lety a byl to obrovský boom, všude se o tom mluvilo, všechny děti si ho kupovaly ve velkém množství a bylo i několik kauz o tom, kolik barviv a cukrů do tzv. čaje prodejci dávají, proto Vám dnes ukážu jak na pravý bubble tea.
Ingredience na bubble tea🍶:
Před podáváním ozdobte ovocem. Pudink není vhodný k dlouhému skladování, proto ho spotřebujte hned ten den, co ho děláte.
Bubble tea se k nám dostalo teprve před pár lety a byl to obrovský boom, všude se o tom mluvilo, všechny děti si ho kupovaly ve velkém množství a bylo i několik kauz o tom, kolik barviv a cukrů do tzv. čaje prodejci dávají, proto Vám dnes ukážu jak na pravý bubble tea.
Pro představu, já použila sklenici od mléka o objemu 0,75l |
- 2 lžíce velkých tapiokových perel
- 300 ml vody (+ 12 lžic na zalití perel)
- 300 ml mléka🍼 (nejlépe bude chutnat plnotučné kravské, pro vegany mandlové nebo sójové)
- 10-15g pravého červeného* čaje (nejlépe sypaný)
- sirup (já použila datlový) na oslazení 🍯(asi 1 zarovnaná polévková lžíce na sklenici čaje)
*červený čaj je čínský název pro čaj černý
Postup:
Krok 1
Večer si perly nasypte do malého kastrůlku, zalijte vodou a nechejte do rána nabobtnat.
Krok 2
Na druhý den dejte perly vařit, dokud nebudou úplně průhledné a měkké (asi 10-15 minut na mírném plameni).
Krok 3
Z uvařených perel slijte vodu.
Krok 4
Do hrnce nalijte vodu a dejte vařit.
Krok 5
Jakmile je voda vřící, přisypte čaj a nechte minutku vylouhovat.
Krok 6
Do hrnce k čaji přilijte mléko a nechte vylouhovat dokud se směs nezačne vařit.
Krok 7
Do sklenice dejte asi lžíci a půl perel, zalijte je sirupem a nakonec přilijte hotový čaj (přelijte ho přes sítko, abyste se zbavili lístků čaje).
Perličky sice samy o sobě nemají žádnou chuť, ale po pár minutách, co leží na spodu čaje, do sebe absorbují chuť čaje |
Podávejte ihned, dokud je čaj teplý!🍶
Dobrou chuť
vaše Lenka 💙
Žádné komentáře:
Okomentovat