Dnes mám pro Vás další díl ze série mých asijských receptů, konkrétně se dnes zaměříme na rychlovku zvanou tamagoyaki.
Tamagoyaki je japonská🗾 vaječná omeleta🍳, která se připravuje na speciální (většinou obdélníkové, ale může být i čtveratá) pánvičce zvané makiyakinabe. Tamagoyaki se většinou připravuje k snídani, jedná se o vaječnou omeletu, do které se většinou přidává saké či sójová omáčka.
Ingredience:
- 3 vejce 🥚🥚🥚
- špetka soli
- saké 🍶či sójová omáčka (pokud nechcete, nemusíte dávat a bude to jako naše česká omeleta)
- plátek nori (platí totéž pro předchozí, nemusíte dávat, je to na vaší chuti)
- olej na smažení
Před tím, než se pustím do popisu bych Vás ráda upozornila na to, že asijská jídla ve většině případu vařím hůlkami. V tomto receptu se hůlky na vaření opravdu velmi hodí, takže pokud s nimi neumíte, doporučuji vzít si k ruce vidličku a širší dřevěnou obracečku.
Ráda bych Vám také řekla, že pánev makiyakinabe nevlastním a tudíž tamagoyaki dělám na normální kulaté (tzv. palačinkové) pánvičce. S makiyakinabe by se sice tamagoyaki dělalo lépe, ale není to nutnost.
Postup:
Krok 1
Vejce si rozbijeme do misky, přidáme sůl i (pokud chceme) saké či sójovou omáčku a směs rozšleháme.
Krok 2
Do malé mističky si nalijeme trochu oleje a namočíme do něj smuchlaný papírový ubrousek (či papírovou kuchyňskou utěrku). Tímto namočeným ubrouskem budeme potírat pánvičku, abychom na ní měli jen opravdu tenkou vrstvu oleje.
Krok 3
Rozpálíme si pánev 🍳a potřeme ji vrstvou oleje (já na potírání využívám právě již zmiňované hůlky, kterými si ubrousek chytím). Že je pánev rozpálená poznáte tak, že hůlky (pokud s nimi nevaříte, použijte opatrně vidličku) namočíte do vaječné směsi a přejedete s nimi po pánvičce. Pokud směs okamžitě zbělá (usmaží se), tak je pánev rozehřáta a připravena k použití. Vše připravujeme na mírném plameni!
Na mé pánvičce se učí vařit brácha, takže je značně poškrábaná, ale já ji mám ráda, protože ji mám od svých úplně prvních kulinářských pokusů. |
Krok 4
Na pánvičku nalijte vaječnou směs ve velmi tenké vrstvě. 🍳
Krok 5
Jakmile vajíčková vrstva zbělá (bude hotová), je na čase ji srolovat. Vezměte si do ruky hůlky nebo dřevěnou obracečku a omeletu několikrát přehněte přes sebe (asi 2x). Vaječný svitek posuňte ke kraji pánve, zbylé místo pánve potřete olejem a nalijte novou tenkou vrstvu směsi tak, aby se dostala i pod již hotový vaječný svitek.
Takto pokračujte pořád dokola, dokud Vám vaječná směs dojde.🍳
Pokud chcete, přidejte na vrstvu plátek nori, před tím, než svitek srolujete. (já přidala jen kousek, protože brácha z hloubi duše nesnáší cokoliv, co pochází z moře)
Hotové tamagoyaki nakrájejte na plátky (široké asi 1,5 cm).
A máte hotovo! Rychlovka ne?
Itadakimasu🍴! A zase za 14 dní u dalšího receptu z asijské kuchyně Sayonara👋!
vaše Lenka 💙
Žádné komentáře:
Okomentovat