2/03/2019

Pohoštění ve východo-asijském stylu 3 - Japonsko - Tamagoyaki

Ahojky všichni!

Dnes mám pro Vás další díl ze série mých asijských receptů, konkrétně se dnes zaměříme na rychlovku zvanou tamagoyaki.

Tamagoyaki je japonská🗾 vaječná omeleta🍳, která se připravuje na speciální (většinou obdélníkové, ale může být i čtveratá) pánvičce zvané makiyakinabe. Tamagoyaki se většinou připravuje k snídani, jedná se o vaječnou omeletu, do které se většinou přidává saké či sójová omáčka.
Ingredience:
  • 3 vejce 🥚🥚🥚
  • špetka soli
  • saké 🍶či sójová omáčka (pokud nechcete, nemusíte dávat a bude to jako naše česká omeleta)
  • plátek nori (platí totéž pro předchozí, nemusíte dávat, je to na vaší chuti)
  • olej na smažení

Před tím, než se pustím do popisu bych Vás ráda upozornila na to, že asijská jídla ve většině případu vařím hůlkami. V tomto receptu se hůlky na vaření opravdu velmi hodí, takže pokud s nimi neumíte, doporučuji vzít si k ruce vidličku a širší dřevěnou obracečku.
Ráda bych Vám také řekla, že pánev makiyakinabe nevlastním a tudíž tamagoyaki dělám na normální kulaté (tzv. palačinkové) pánvičce. S makiyakinabe by se sice tamagoyaki dělalo lépe, ale není to nutnost.


Postup:
Krok 1
Vejce si rozbijeme do misky, přidáme sůl i (pokud chceme) saké či sójovou omáčku a směs rozšleháme.
Krok 2
Do malé mističky si nalijeme trochu oleje a namočíme do něj smuchlaný papírový ubrousek (či papírovou kuchyňskou utěrku). Tímto namočeným ubrouskem budeme potírat pánvičku, abychom na ní měli jen opravdu tenkou vrstvu oleje.

Krok 3
Rozpálíme si pánev 🍳a potřeme ji vrstvou oleje (já na potírání využívám právě již zmiňované hůlky, kterými si ubrousek chytím). Že je pánev rozpálená poznáte tak, že hůlky (pokud s nimi nevaříte, použijte opatrně vidličku) namočíte do vaječné směsi a přejedete s nimi po pánvičce. Pokud směs okamžitě zbělá (usmaží se), tak je pánev rozehřáta a připravena k použití. Vše připravujeme na mírném plameni!
Na mé pánvičce se učí vařit brácha, takže je značně poškrábaná, ale já ji mám ráda, protože ji mám od svých úplně prvních kulinářských pokusů.
Krok 4
Na pánvičku nalijte vaječnou směs ve velmi tenké vrstvě. 🍳
Krok 5
Jakmile vajíčková vrstva zbělá (bude hotová), je na čase ji srolovat. Vezměte si do ruky hůlky nebo dřevěnou obracečku a omeletu několikrát přehněte přes sebe (asi 2x). Vaječný svitek posuňte ke kraji pánve, zbylé místo pánve potřete olejem a nalijte novou tenkou vrstvu směsi tak, aby se dostala i pod již hotový vaječný svitek.

Takto pokračujte pořád dokola, dokud Vám vaječná směs dojde.🍳


Pokud chcete, přidejte na vrstvu plátek nori, před tím, než svitek srolujete. (já přidala jen kousek, protože brácha z hloubi duše nesnáší cokoliv, co pochází z moře)


Hotové tamagoyaki nakrájejte na plátky (široké asi 1,5 cm).


A máte hotovo! Rychlovka ne?

Itadakimasu🍴! A zase za 14 dní u dalšího receptu z asijské kuchyně Sayonara👋!

vaše Lenka 💙

Žádné komentáře:

Okomentovat