10/21/2018

Recept na lék v boji proti nachlazení

Ahojky všichni!

Chřipkové a angínové období právě začalo a tak je potřeba do sebe dostávat co nejvíce vitamínů to jen jde, ale i tak se někdy stane, že to naše imunita nevydrží a najednou ležíme v posteli s kapesníky všude okolo, čajem na stole, ucpaným nosem, ohněm v krku a teploměrem v podpaží. Dnes mám pro Vás tipy, které mně osobně pomáhají se co nejrychleji zbavit nachlazení a nabudit moji imunitu.

  1. Vincentka

    Známý lék v hlavně v tomto období. Vřele ji doporučuji pro všechny, kteří ztratily hlasivky a potřebují je co nejrychleji zpět (hlavně profese, kteří se živí tím, že mluví). I když mi dá většina lidí co to zkusila za pravdu, že je to opravdu hnusné, doporučuji popíjet Vincentku teplou. Věřte nebo ne, po pár doušcích si na tu hnusnou chuť zvyknete.😫 (Na hlasivky mi ještě velmi pomáhají bylinné pastilky s Islandským lišejníkem. Jedna lékárnice mi poradila, že mentol hlasivky zbytečně ještě více dráždí a stejně tak mě dráždí i pastilky se šalvějí.)
  2. Nosní inhalátor
    Pokud Vám tak jako mě věčně nepomáhají kapky proti rýmě, už jste nejspíš někdy zkoušeli inhalovat různé bylinky a soli (nebo možná šňupali tabák - pomáhá to, ale nebudu Vám doporučovat návykové látky). Nosní inhalátor (lidově "Hepčí") je malá trubička (nebudu Vám lhát, vypadá to jak dámský tampon 😂), který si prostě na chvíli strčíte do nosní dírky a jeho mentolová vůně Vám uvolní dýchací cesty.
    Můj taťka si takto léčí rýmu již několik let a vždy ji má tak max. za 4 dny pryč 😉👌
  3. Hřebíček

    Za mě kouzelné koření, které každému připomene vůni Vánoc a perníčků. Hřebíček však obsahuje silice, které působí protizánětlivě, takže pokud Vás začne opravdu hodně škrábat v krku, dejte si do úst ze 2 hřebíčky, cucejte je a pomalu je rozkousejte. (Opravdu nedoporučuji rozkousat je najednou, jejich chuť je opravdu dost ostrá a pálilo by Vás to na jazyku.😝)
    (Já si pomocí hřebíčku loni o vánočních svátcích vyléčila angínu. Nemohla jsem vůbec polykat, takže jsem 3 dny v kuse kousala jen hřebíček. Chuť má zpočátku sice odpornou - ostrou, ale zvyknete si, stejně jako u Vincentky.)
  4. Horká limonáda ☕

    Tohle je takový malý recept na naprostou vitamínovou bombu, která pomáhá i na imunitu.

    Budete potřebovat:
  • 1 větší citrón🍋
  • 1-2 pomeranče🍊
  • 1 větší grep
  • zarovnanou lžíci kurkumy
  • pár koleček čerstvého zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 1 květ badyánu
  • špetka celého anýzu
  • asi 5 hřebíčků
  • pokud chcete, můžete přidat i bylinky (já přidala větvičku tymiánu)🌿
          Postup:

  1. Vymačkejte šťávu ze všech citrusů. 
  2. Do malého kastrůlku nalijte veškerou vymačkanou šťávu, přidejte klidně i kousky dužiny a zbytek surovin.
  3. Šťávu na mírném ohni ohříváme. (neměla by projít vare, jen by měla být horká!)

    Hotovou limonádu si přeceďte přes sítko do hrnečku a pijte ještě horké! Pokud Vám chuť přijde až moc silná, můžete limonádu zředit s vodou.

Toto byly mé zaručené typy na to, jak se rychle zbavit nachlazení. Pokud možno je nejlepší se v takovýchto období co nejvíce vyhýbat místům, kde je mnoho lidí, udržovat své tělo v teple, zbytečně netrápit své tělo a pokud Vám to nevadí, doporučuji při nachlazení nebo při oslabené imunitě nosit přes dýchací cesty roušku 😷 (tak jak to nosí např.: Japonci), abyste se zbytečně nenakazili bacily z ovzduší nebo naopak nenakazili svou nemocí další.

Tak ať jste všichni zdraví!
vaše Lenka 💙



Žádné komentáře:

Okomentovat