6/23/2019

Rychlé vyrábění (aktivita) v jarní přírodě s dětmi - Maková panenka

Ahojky všichni!

Na jaře nám začíná všechno krásně kvést a vonět, proto je nejlepší čas, vzít děti ven na procházku. Pokud se s dětmi rádi díváte na krásy naší přírody, mám pro Vás jednu velmi rychlou, ale za to krásnou aktivitu, kterou mají děti velmi rády. (Podotýkám, že by bylo fajn, kdyby děti znaly pohádku o Makové panence😉)

Na tuto aktivitu budete potřebovat pouze najít nějaké místečko, kde kvete vlčí mák🌹. (popřípadě lze i z máku setého, ale nevypadá to tak hezky)
Tato aktivitka spočívá v tom, že si s dětmi vyrobíte krásnou křehkou Makovou panenku, se kterou si pak můžete v přírodě volně hrát a po hře ji s klidem na duši odhodit zpět do přírody, protože nevytvoříte naprosto žádný odpad.
Nalevo panenka z květu, napravo panenka z poupěte
A jak na takovou makovou panenku?
Postup její výroby je naprosto snadný.

Krok 1
Najděte místo, kde kvetou vlčí máky. Nejlépe, aby na tomto místě byly již odkvetlé, pár jich bylo v plném květu a některé ještě v podobě poupat.

Krok 2
Vyberte si, jestli chcete dělat panenku s krásnou rovnou sukýnkou z květu nebo s trochu pomačkanou sukýnkou z poupěte (viz obrázek výše).

Krok 3
Utrhněte květ/poupě a hlavičku (střed) již odkvetlého vlčího máku. Pozor, že u květu/poupěte budete potřebovat i kousek stonku!
Krok 4
Stonek hlavičky nehtem úplně zaštípněte a do dírky po stonku vsuňte stonek květu/poupěte.
Pokud jste dělali panenku z poupěte, poupě rozevřete a rozprostřete sukýnku.
Panenka z květu
Hotová panenka z květu
Panenka z poupěte

Rozloupnutí poupěte 
Hotová panenka z poupěte
A panenky jsou hotové!
Já osobně tuto aktivitu miluji již od malička a i když jsem již dávno dospělá, stejně každoročně panenky tvořím jen tak pro radost a pro vzpomínku na mé dětství na polích.
Doufám, že i Vás (i Vaše děti) aktivita bude bavit 😊

vaše Lenka 💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat