1/19/2020

Frivolitková krajka na jehle - květina

Ahojky všichni!

Kdysi dávno jsem narazila na frivolitkování, které mě natolik chytlo, že jsem Vám o něm napsala článek. Do dnešního dne je to stále nejčtenější článek na blogu! Frivolitkování je u nás známé hlavně za pomoci člunku, avšak mě osobně přijde s jehlou mnohem jednoduší.
Jelikož frivolitkovou krajku používám na ozdobu svých šitých doplňků ke kostýmům i jako šperky, rozhodla jsem se pro Vás vytvořit nový návod, kam se posunout dál, když už máte základ za sebou.
Nemusíte se vůbec ničeho bát, jelikož je to pořád to stejné dokola. V zásadě použijeme skoro tu stejnou kytičku, co jsme se naučili jako první a teď ji jen trochu vylepšíme.
Já osobně tuhle květinu používám jako ozdobnou nášivku na pytlíčky (kabelky).
Pokud jste nečetli můj první článek o frivolitkové krajce, tak tak učiňte zde.

Dnes se naučíme tuto květinu

Budete potřebovat:
  • dlouhou tupou jehlu (existuje speciálně jehla na frivolitkovou krajku, ale je jen velmi těžce dostupná, pro začátek Vám bude stačit sedlářská jehla)
  • bavlnku (tlustou, já používám české Mouliné - to jsou ty, co se prodávají jednotlivě po 8m, zde v návodu jsem využila také značku Mouliné, ale francouzskou - Mouliné DMC color variations barvy 4230)
  • nůžky
  • hotový výrobek je třeba naškrobit! (jak na to se dozvíte zde)
Před tvořením můžu jen doporučit bavlnku rozmotat
Postup:
Předem říkám, že zde již nebudu vysvětlovat, jak se uzlíky vážou, to jsem vše vysvětlovala již minule. Květina je vytvořena z celé délky bavlnky (tudíž 8m). Na fotce na konci článku můžete vidět, jak jsem květinu dělala z metalické bavlnky (má v sobě taková kovová vlákna). Tato květina sice vypadá velmi efektivně, avšak s bavlnkou se pracuje hrozně špatně a velikost květiny (díky tloušťce bavlnky) je ve výsledku menší (což jde na fotografii myslím dobře vidět).

Krok 1
Bavlnku si navlečte do jehly tak, abyste měli jehlu asi 1m od konce bavlnky (samozřejmě na jedné straně). (pokud jste praváci) Vezměte si jehlu do pravé ruky, přičemž delší konec bavlnky budete držet v levé ruce.

Krok 2
Nyní se konečně pustíme do uzlíkování. Na jehlu si vytvořte řadu, která bude mít 5 uzlíků, očko, 3 uzlíky, větší očko, 3 uzlíky, očko, 5 uzlíků. Větší očko zde bude sloužit jako okrasa, menší očka budou sloužit jako spojovací prvek, proto očka (ta krajová) nedělejte nijak velká, zbytečně by pak trčela.
hotová řada
Krok 3
Utvořenou řadu z jehly stáhněte (dozadu, jehlu řadou jakoby provlečete), avšak neprovlečte celou koncovou bavlnku, abyste mohli oba konce řady spojit v kapičku.


Krok 4
Jakmile se Vám podaří udělat kapičku, zafixujte ji sukem, přiložte jehlu ke konci (delší) bavlnky a pokračujte v tvoření řad. Řada bude naprosto stejná, tedy 5 uzlíků, očko, 3 uzlíky, větší očko, 3 uzlíky, očko, 5 uzlíků. Zde můžou být očka o něco větší, všechny totiž slouží k okrase.

první hotová kapička
hotová řada
Krok 5
Řadu stáhněte z jehly a tentokrát provlečte úplně. Konec zafixujte sukem.

hotová řada
Krok 6
Od konce řady pokračujte v tvoření řady nové, tentokrát tu bude malá změna. Vytvoříte 5 uzlíků, ale očko již tvořit nebudete, místo toho si provlečete bavlnku očkem z první kapičky. Dále pokračujete stejně, tedy 3 uzlíky, větší očko, 3 uzlíky, očko, 5 uzlíků. Řadu opět stáhnete z jehly a zakončíte v kapičku.
hotová napojovaná řada
hotová druhá kapička

Takto pokračujete dokud Vám stačí délka bavlnky. Při poslední tvorbě kapičky si dejte pozor na to, že nevytváříte ani jedno postranní očko! Řada se bude skládat z 5 uzlíků, provlečení postranního očka z předchozí kapičky, 3 uzlíky, větší očko, 3 uzlíky, provlečení postranního očka z první kapičky, 5 uzlíků.
hotová řada s napojenými 2 kapičkami

Konce zafixujte 2 suky. Výslednou krajku naškrobte, aby držela tvar. Doporučuji pomocí jehly při škrobení natáhnout očka, aby byla všechna stejně velká a rovná.

nenaškrobené hotové květiny z různých bavlnek k porovnání

Je pro Vás návod dostatečně pochopitelný?
A co říkáte na to, že bychom se příště pustili do výroby menších šperků?😊

vaše Lenka 💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat