6/07/2020

TO versus TO - setí X sázení

Ahojky všichni!

Zahrádkářská sezóna je v plném proudu a já narazila na další 2 pojmy, které se lidem dost pletou a dost lidí v nich nevidí rozdíl. Dnes si v naprosté rychlosti (protože na nich není nic složitého) vysvětlíme 2 úplně jednoduché pojmy, které zná každý, ale každý (nejen)zahrádkář by měl též znát jejich význam, aby věděl, v které situaci slovo použít.

Setí

set (ne ten ve sportu 😜), něco seji/seju (jsou zde možné oba tvary, já dále budu používat tvar s U)

Setí je činnost, při které zapracováváme semena do zeminy (Ale není pravidlem! Některá semena se nemusí nutně dávat do zeminy).
Říkáme, že něco vyséváme (Kupříkladu "Dnes jsem vysévala mrkev." nebo "Zítra zaseju hrách.").
Abychom mohli říct, že sejeme, potřebujeme k tomu semena neboli osivo. (Zahrádkáři si dělají tzv. osevní plány, kde si na kus papíru nakreslí záhony na své zahradě a do nich si vepíší, co kam budou vysévat, aby se nestalo, že příští rok vysejí nějakou plodinu na stejné místo.)

Můžeme tedy něco vysít (vyset), zasít (zaset), osít (oset) atd. 
Pamatujte, že OSivo=(O)Set


Sázení

sázet, něco sázím (nikoliv však čísla do sportky😜)


Sázení je činnost, při níž do záhonu či třeba květináče vsadíme sazenici.
Když Vám rostlinka v květináči vyroste tak, že je na ni již květináč malý, musíte rostlinku přesadit do většího květináče.

Sázení je tedy činnost, která následuje po setí, jelikož musíme sazeničky (někdo říká přísady - jedná se kupříkladu o předpěstovaný kedluben, salát, květák, okurky atd.) nejdříve nějak získat (samozřejmě, že ne vždy tomu tak je).


Můžeme tedy něco zasadit/zasázet, přesadit/přesázet, vysadit/vysázet atd.

Pamatujte, že SAZenice=SÁZet

Žádné komentáře:

Okomentovat