7/05/2020

TO versus TO - Pantheon X Parthenon

Ahojky všichni!

Dnes jsem si pro Vás připravila záludnost, která se ráda objevuje v křížovkách pod heslem "antický chrám".
Jako někdo, kdo rád cestuje, miluje ruční práce a maturoval z výtvarné výchovy, mi to nedá se k tomuto tématu nevyjádřit, proto jsem pro Vás sepsala pár informací o tom, který chrám je který 😉.

pokusila jsem se o malou kresebnou ilustraci 😅

Pantheon

Pozor na ten pravý originální antický Pantheon! Slovem "Pantheon" je totiž označeno více (nejen) památek po celém světě (např.: Pantheon ve Francii postaven někdy v 18. století)!
Jen pro zajímavost i ČR máme jeden svůj malý Pantheon, a to skalní hrad Vranov v Čechách (Vranov-Pantheon).

Toto slovo zná snad každý (nebo alespoň většina), ale nejsem si jistá, jestli si každý vybaví i onen konkrétní chrám. Dost často se setkávám s tím, že když zmíním slovo "Pantheon" lidé začnou popisovat "Parthenon" 😅.
Pantheon je velice známý antický chrám, který se díky několika rekonstrukcím (v průběhu různých staletí) zachoval až do dnes. Naleznete ho Římě (Itálie) na Piazza della Rotonda.

Pantheon je známý hlavně díky kruhové aule s polokruhovou klenbou v jejím středu je okulus (zkrátka jednoduše řečeno má uprostřed střechy obrovskou díru), který slouží jako přirozený zdroj světla (mějme na paměti, že v antice neměli elektřinu ani moderní prosklené vily a potřebovali do chrámu nějak dostat světlo), díky tomu také není podlaha v chrámu rovná, ale mírně svažitá, aby zajistili odtok případné dešťové vody.
Pantheon je velice významnou památkou hned z několika důvodů. Jedním z nich může být i fakt, že chrám dříve sloužil jako pohřebiště známých osobností (pochovali zde např.: Raffaela Santiho - renesanční malíř a architekt).

Pantheon je volně přístupná památka, tedy neplatí se žádné vstupné. Je to jedna z památek, která je hojně vyhledávána turisty.
V dnešní době je chrám zasvěcen Panně Marii.

Parthenon

Jedná se o trosky (takovou zříceninu 😅) (pro mě asi nejznámějšího) antického chrámu, který byl postaven někdy v 2. polovině 5. století před naším letopočtem.
Tento chrám byl postaven (zasvěcen) pro bohyni Athénu s přívlastkem "parthenos" (důvod názvu chrámu), tedy Athénu panenskou (Ano, Athéna má více přívlastků, zkuste kouknout na Google 😉 mám pocit, že nejvíce známou je Athéna promachos - tedy bohyně války).
Chrám (nebo spíš jeho trosky) se nachází na Akropoli (je její dominantou, v tehdejší době byl chrám vystavěn jako takový výraz moci a bohatství, něco jakoby si miliardář postavil na kopci obrovskou zlacenou vilu) v Athénách (Řecko).
Parthenon je památkou přístupnou turistům (v současné době se již několik let rekonstruuje pod záštitou dotací z EU) a je zapsán na seznamu památek UNESCO.



Doufám, že těchto několik málo informací trochu pomohlo v přehlednosti o tom, který chrám je který.
vaše Lenka 💙

Žádné komentáře:

Okomentovat