1/23/2022

Čmuchací koberec pro mazlíčky

 Ahojky všichni!

Dnes vám ukážu jak si doma jednoduše vyrobit "hračku" pro vaše mazlíčky, abyste jim ozvláštnili hledání pamlsků.

Ukážu vám, jak si jednoduše můžete doma vyrobit čmuchací kobereček v různých velikostech i provedeních, tak pojďme na to!

Než začneme, tak malý popis... Čmuchací kobereček je koberec hodně malých rozměrů, který dáte jako podložku na hraní svému mazlíčkovi. Kobereček je vhodný pro různé druhy mazlíčků od králíčků, morčátek, malých plemen pejsků, kočiček až klidně po křečky atd. Zkrátka je vhodný pro všechny mazlíčky, kteří si rádi hrají a mají rádi hledání dobrůtek. Čmuchací kobereček je zpestření pro mazlíčky při hledání dobrůtek, které tím posunete o level výš - na hru a hraní je pro mazlíčky velice důležité!

Kobereček může být pokaždé jiný (tady jsou fotky 2 z mých 3 co jsem již šil - jeden je pouze s kapsičkami, druhý pouze hustá "tráva" a třetí kombinace obou těchto dvou), záleží na vaší fantazii 😊😉


Budete potřebovat:

  • fleecovou deku (v Pepcu stojí pár korun a rozhodně ji nepoužijete celou) nebo nějaké zbytky látek jako třeba i stará trička (já použila kombinaci zbytku deky a flanelové látky)
  • filc (pokud budete chtít dělat kapsičky (viz níže v návodu)
  • pevnou látku, kterou budete mít na spodu svého koberečku, nejlépe pogumovanou a snadno omyvatelnou (já použila látku na sluneční deštníky)
  • nůžky
  • jehlu s nití
  • špendlíky
  • (něco navíc - kupříkladu dřevěné knoflíky, rolničky, vlna na okraje atd.)
Postup práce:
Krok 1
Naměřte si na spodní pevnou látku, jak velký chcete kobereček mít. Látku ustřihněte a na chvíli odložte.

Krok 2
Naměřte si vrchní látku. Vrchní látky budete potřebovat asi o 2 cm na každou stranu více než spodní látky. Látku ustřihněte.

Krok 3
Nyní přichází na řadu vaše kreativita. Rozmyslete se, jak kobereček rozvrstvíte, co na něj chcete a kam. Pokud budete chtít "kapsičky" (jako já mrkvičky), začněte s nimi. Doporučuji nejdříve našít celý obrázek a kapsičku prostřihnout až na závěr (aby se nestalo, že si obrázek špatně našpendlíte a po našití bude kapsička pořád rozevřená.

Zde jsem mrkvičku podšila pevnou látkou, kterou jsem
dávala do spodu koberečku, protože byl filc moc tenký a
nechtěla jsem riskovat, že ho mazlíček nechtěně prokousne.

POZOR! Vše našívejte na vrchní látku! Spodní látku budete potřebovat až v posledním kroku, kdy látky přišijete k sobě a tím zakryjete všechny stehy 😉

Krok 4
Pokud se rozhodnete pro hustý trávníček, zde je návod jak na něj.


Nejdříve si naměřte kus látky, který bude široký jako váš koberec. Poté nastříhejte další stejně velké kousky. Myslete na to, že látka bude přeložená (jakoby 2 pruhy trávy - šev bude mezi nimi).



Pokud chcete trávu hodně hustou, pracujte s 2 kusy látky naráz (= 4 trsy trávy).


Kus látky přeložte na půl a kousek (cca.0,5 cm) od přehybu napíchejte špendlíky. Nůžkami stříhejte stébla trávy až po špendlík, o který se zarazíte (nesmíte prostřihnout!).
Látku poté rozložte a neprostřihnutý střed našijte na váš koberec. Pruhy látky našívejte cca. 1,5 cm od sebe, aby byla tráva skutečně hustá.


Při rozložení si pomáhám tužkou, aby nebyla tráva
moc rozházená a mě se dobře našívala.



Krok 5
Pokud máte na koberečku našito vše, co jste chtěli, nyní přichází na řadu dokončení, tedy našití vrchní látky na spodní. To udělejte buď tak, že vrchní látku ze spodu zapošijete do spodní látky nebo použijte steh na obšívání dek.



Já použila obě tyto verze (viz fotografie koberečků hned na začátku článku) + jsem na tu druhou verzi ještě naháčkovala tlustou vlnu, aby okraje koberečku byly pěkné, čisté.

Doufám, že se vašim mazlíčkům budou koberečky líbit a zabaví je při jejich honem za dobrotami 😊😉

Vaše Lenka 💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!
Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se prosím předem autora (tím myslím samozřejmě sebe) a uveďte vždy citaci!
Také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat