10/28/2018

Vyrábíme! - Háčkovaný náhrdelník

Ahojky!

Dnes jsem se rozhodl Vám ukázat na jeden z mých nejoblíbenějších šperků vůbec. Jde o spojení technik drátování, korálkování  háčkování do šperkařiny.
Tento náhrdelník rozhodně připoutá pozornost svým atypickým vzhledem i provedením, to Vám zaručuji!

Co budete potřebovat:

  • různou směsici korálků nejrůznějších tvarů, velikostí a odstínů v jedné barvě (to vypadá lépe než směsice více barev - pokud se rozhodnete barvy kombinovat tak doporučuji max. 2, s více už by to bylo přeplácané) - já osobně kupuji směsky skleněných korálků 2. jakosti (skleněný rameš)
  • tenký drát v barvě ladící ke korálkům (doporučuji měděný - na fotce použitý včelařský není až tak dobrý a špatně se s ním pracuje, je tvrdý a ne tak poddajný) - alespoň 20m
  • malý háček na háčkování
  • bižuterní zapínání v barvě drátu
  • štípací kleště, popřípadě nůžky (ale doporučuji spíše kleště) ✂

Postup:
Krok 1
Na drát (necháváme ho navinutý na cívce, nestříháme ho, háčkujeme z celé cívky) si navlečte dlouhou (opravdu dlouhou) řadu korálek (klidně je můžete navléct všechny a pak už jen háčkovat).
Krok 2
Nyní vezměte do ruky háček a začněte háčkovat klasický řetízek. První 2-3 očka nechejte bez korálků a poté do každého očka vždy přidejte korálek. Každé očko sice bude jinak velké a bude mít jiný tvar, ale to také působí na kouzlu atypického vzhledu šperku.
Pokud nevíte jak se háčkuje - nezoufejte! Háčkování (alespoň základního řetízku) je velice snadné a ve fotkách níže Vám ukáži jak na to. (Popis je pro praváky, takže pokud jste leváci, převeďte si to zrcadlově na druhou ruku)

Konec drátku chytneme do levé ruky
(konec drátku dole, nahoře drát pokračuje dál až k cívce)
(S koncem drátu nehýbeme, pracujeme jen s částí drátu, která dál vede k cívce)
Drátek si zvenku obtočíme kolem palce
překřížíme ho (ve vzduchu) s koncem drátu a pak obtočíme okolo ukazováčku.
(Poté ho vedeme dolů rovnoběžně s koncem drátu)
Nyní si vezmeme háček, který provlečeme do očka vzniklého u palce.
(První-vnitřní drátek vynecháme a druhý- venkovní drátek podvlečeme)
Nyní posuneme háček trochu dál a nabereme s ním venkovní drátek,
 který nám obtáčí ukazováček
Háčkem drátek provlečeme očkem u palce
(směrem ven - taháme nahoru rovnoběžně s palcem)
Drátky opatrně sundáme z prstů.
Vzniklo nám základní očko
Nyní k háčkování základního řetízku -
vždy budete mít na háčku očko a koncem drátku (ten, kde je cívka)
si nahodíte drátek na háček a protáhnete skrze očko (vznikne vám nové očko)
Hotové nové očko - tímto stylem pokračujte dál
Očko s korálkem
Háčkovaný řetízek
Krok 3
Jakmile budete mít řetízek dostatečně dlouhý (háčkovanou část omotáte kolem krku a bude dost volná - každý si odměřte podle sebe jak moc od krku chcete náhrdelník mít - na konci se ještě trošičku zkrátí) uháčkujte 2 volná očka (bez korálek) a drátek ustřihněte (nechce asi 15 cm).

Krok 4
Nyní potřebujete řetízek zakončit, to uděláte tak, že normálně uháčkujete očko jak jste zvyklí, akorát že konec drátku celý očkem protáhnete a utáhnete. (Místo abyste potáhli háčkem jen trochu, aby se vytvořilo nové očko protáhnete celý konec drátku.)
Koncové očko
Uháčkovaný řetízek
Krok 5
Jakmile máte uháčkovaný dostatečný počet řetízků (na tento návod jsem jich použila 5, ale mám náhrdelník i z 8 a 9 řetízků), volné konce drátků stočíme dohromady a z háčkovaných řetízků spleteme cop. Pletení neutahujte, nechejte ho volnější, vypadá to lépe a přidá to na objemu náhrdelníku.
Splétání 5 řetízků
Krok 6
Jakmile se dostanete na konec, volné konce drátků stočte k sobě.
Dopletený náhrdelník
Krok 7
Na stočené konce drátků připevněte bižuterní zapínání (z konců drátků udělejte takové očko, ve kterém bude zapínání držet).
Stočené konce drátků a přichystané zapínání

A teď se můžete vydat do ulic předvést svůj ojedinělý šperk!
Hotový náhrdelník
Já osobně bych náhrdelník označila jako:
#osobní #atypický #ojedinělý #jedinečný #neopakovatelný #PřitahujícíPozornost

Pokud budete mít chuť, můžete se kouknout do mých uložených příběhů "Můj tvořivý svět" na mém instagramovém profilu📷, kde jsem dělala náhrdelník stříbrno-červený z 9 pramenů. 

vaše Lenka 💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdyby jste mi o tom dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

1 komentář:

  1. To je nádhera :-) . Snad ani není možný, že se dá tak krásný náhrdelník vyrobit :-) . Já jsem se dřív pokoušela vyrobit náhrdelník s korálků, ale ty jsem si jen tak různě navlékala na provázek a taky mi to moc nešlo. Budu hold pořád odkázaná na to si náhrdelníky kupovat :-) .

    OdpovědětVymazat