12/12/2018

3 tipy na to, jak mít letos zelenější Vánoce

Ahojky všichni!

Blíží se čas Vánoc a tudíž i čas na shánění a balení dárků🎁. Pro ty z Vás, kteří letos chtějí mít "zelenější" Vánoce 🌲 tu mám 3 tipy jak na to 😉.

Pokud jste milovníky eco/eko (friendly) a podobných věcí, tak už určitě spoustu věcí děláte/ máte, ale pro ty z Vás, kteří chtějí s něčím takovým začít, bude tento článek jistě přínosem (doufám!).


1. Výběr dárků 🎁🔍

Tak to je jedna obrovská kapitola sama o sobě. Všichni to určitě znáte, když se Vánoce neúprosně blíží a Vy stále nemáte vybraný ten dokonalý dárek. Pokud chcete obdarovat někoho, kdo je ecomaniak, tak doporučuji přečíst článek o tipech na dárky zde.  Myslím, že každý si něco vybere a dárek jistě potěší.

2. Balení dárků 🎀📦=🎁

Balení dárků je další obrovská kapitola, kterou každoročně řeší statisíce (nebo možná rovnou miliony) lidí nejen v ČR. Každoročně padne na balení Vánočních dárků několik desítek metrů balicího papíru v (skoro) každé rodině a jen málokterá rodina použitý balicí papír dál využije. (většinou jsou po Vánocích balicím papírem z dárků úplně narvané kontejnery📮)
Pokud si potrpíte na balení dárků🎁, nabízí se hned několik možností, jak tento problém vyřešit:

a.) Pokud máte nutkavou potřebu využít na dárky balicí papír, použijte úplně obyčejný (nijak nepotištěný) balicí papír, který koupíte v každém papírnictví. Papír se prodává normálně v rolích, má takovou hnědou (béžovou) barvu a vyjde Vám mnohem levněji než potištěné papíry. (já sehnala 12x0,7m za 95Kč nebo 1x5m za 49Kč) Navíc tento papír můžete dozdobit jak je Vám libo, můžete jej počmárat fixami, pastelkami ✏ nakreslit nějakou kresbičku🌆, potisknout ho bramborovými razítky,... Ve fantazii se zkrátka meze nekladou a o Vánocích už vůbec ne!
Já osobně mám nejraději takový přírodnější styl, takže mi naprosto stačí převázat papír jutovým provázkem a přidat nějakou větvičku🌿, svitek skořice, hvězdičku badyánu nebo třeba sušený plátek pomeranče🍊.
Navíc jako bonus můžete potom papír kdykoliv použít znovu na zabalení čehokoliv v jakémkoliv ročním období!

b.) Dárky lze zabalit do nepopsaných jednobarevných krabic 📦. Já takto balím menší dárky. Stačí použít jakoukoliv krabičku (např.: od cereálií, instantní kaše, rýže, atd.), kterou rozlepíte a "obrátíte dnem vzhůru". Prostě a jednoduše popsanou (venkovní) stranu krabičky schováte dovnitř a vnitřní jednobarevnou stranu otočíte ven. (stačí jen pořádně přehnout veškeré ohyby) Pak už můžete dozdobit jak se Vám zachce (můžete použít stejné tipy jako v bodě 1).

c.) Na zabalení můžete využít dárkové papírové tašky a sáčky. Toto je mnohem přijatelnější způsob než balicí papír, je více šetrný k životnímu prostředí, díky znovuvyužitelnosti. Tašky se dají koupit v jakémkoliv papírnictví i větších supermarketech. Já osobně využívám balicí papír k výrobě vlastních taštiček či sáčků, protože mi tašky kolikrát přijdou zbytečně předražené.

d.) Nejlepší alternativou k balicímu papíru je látka. Zde můžete využít cokoliv. Pokud umíte šít, můžete si udělat na dárky látkové pytlíky, které se poté dají využít i na jiné věci (tzn. že budete mít 2 dárky v jednom!) v průběhu celého roku. Pokud neumíte šít, nemusíte zoufat, stačí dárky zabalit do kusu látky, kterou někde seženete nebo využít šátky. (dárky zabalte asi tak, jak Japonci balí své bento boxy do furoshiki - na YouTube naleznete spoustu různých stylů vázání)

3. Výzdoba domu a ozdoby na stromeček 🎄🎇

Pro někoho celoměsíční záležitost. Spousta lidí musí mít vyzdobený dům🏡 do posledního volného místečka a doplňky musí být dokonale sladěny. Na výzdobu domu můžete použít naprosto cokoliv co doma najdete a hlavně za to nemusíte utrácet tolik peněz💰💸! Pokud si potrpíte každoročně na jiné výzdobě, zkuste se domluvit se sousedy👫 nebo po různých internetových bazarech, že byste vyměnili svoji dosavadní výzdobu za tu jejich.
Pokud máte kreativního ducha👻, zkuste se rozhlédnout po domě🏡 nebo po okolní přírodě, co se dá využít pro tvoření. Vždyť i naše babičky👵 byly kreativní a dokázaly si poradit, zdobily stromečky🌲 perníčky, sušeným ovocem🍎, stužkami🎀, slaměnými ozdobami či skořápkami od oříšků a vězte, že i v téhle jednoduchosti je naprostá krása!
Pro příklad ručně vyráběných ozdob, které Vás nebudou skoro nic stát koukněte sem.



Doufám, že se Vám článek líbil a pomohl se Vám na Vánoce podívat i z jiného pohledu. Pokud se Vám moje články líbí/nelíbí, dejte mi vědět Váš názor (např.: do návštěvní knihy zde), ať vím, na čem mám zapracovat, protože přece jen tento blog píši pro Vás, mé čtenáře 😉

vaše Lenka 💙

Žádné komentáře:

Okomentovat