3/01/2020

Jak na malou okenní zahrádku za pomoci regrowingu

Ahojky všichni!

Dnes bych Vám chtěla povědět o tom, jak jsem se jednoho krásného dne rozhodla založit si okenní zahrádku, a taky o tom, jak se mi zahrádka stále rozrůstá.
Dnes se budeme bavit o velmi populárním trendu posledních let, o tzv. regrowingu.

Regrowing (z angličtiny) v přesném překladu znamená dorůstající. Do českého překladu se volně překládá jako "znovu vypěstovaný", avšak toto označení je značně nepřesné a hned vysvětlím proč.

Zásadou regrowingu je, že část plodiny, kterou již máte, nějakým způsobem použijete k tomu, abyste vypěstovali novou plodinu stejného druhu. Zde se nám rýsuje odpověď na předchozí zmínku o tom, že termín "znovu vypěstovaný" je značně nepřesný, jelikož znovu vypěstovat můžeme cokoliv i ze semene dané plodiny (např.: Sklidíme semena kopru a příští rok je znovu zasejeme. Takto můžeme pokračovat v nekonečném koloběhu).

Regrowing je poslední dobou čím dál více populární a je velmi výhodný pro ty, kteří nemají vlastní zahrádku, rádi něco pěstují, rádi experimentují, atd.

Jak tedy na regrowing a pořídit si svoji malou okenní zahrádku i u sebe doma?
Velmi jednoduše!

Co budete potřebovat je jen již nějaká ať už koupená či jinak získaná plodina, nějaká nádoba, do které ji zasadíte a samozřejmě nějaká zemina.

Na začátek moje doporučení, co zkusit doma vypěstovat (aneb, co vše jsem doma již zkoušela já):

  • cibuloviny jako cibule, cibule sečka/jarní/lahůdková - podle toho jak jí říkáte vy, všechny tyto názvy označují jednu a tu stejnou cibuli, pór
  • salát
  • petržel (pouze nať)
  • mrkev (také pouze nať)
  • červená řepa (pouze listy)
  • bylinky jako máta, bazalka, rozmarýn,...
Zeleninu můžete prostě a jednoduše ukrojit a rovnou zasadit do zeminy nebo můžete zkusit pěstovat jen ve vodě (zde pozor na to, že musíte pravidelně max. co druhý den měnit vodu, upřímně tento typ moc nedoporučuji, ale jde to). Bylinky musíte nejdříve nechat zakořenit ve vodě a až poté je přesunout do zeminy.
Já osobně jsem si doma vytvořila obrovskou zásobu bazalky. Bazalka je skoro nezmar. Stačí ustřihnout 1 stonek, který odlistíte (necháte jen vrchní 4 lístky), stonek sestřihnete do špičky (zkosený řez) a vložíte do nádoby s vodou (skleničku). Bazalce trvá asi týden než takto krásně zakoření.
Zakořeněná bazalka
U cibulovin potřebujete spodní části (tzn. část s kořeny) o délce asi 3-4 cm. Pokud Vaše cibuloviny zakoupíte bez kořenů, doporučuji nechat je pár dní namočit do nádoby s vodou a nechat je řádně zakořenit.
Pór po 14 dnech od přesazení
Ten stejný pór po dalších 2 týdnech
U kořenové zeleniny naopak potřebujete vrchní části, jelikož zde pěstujete nať a listy. Opět potřebujete kus dlouhý alespoň 3-4 cm. 
Směsice natí petržele a mrkve pěstovaných na talíři ve vodě

Pokud chcete Vaši okenní zahrádku začít pěkně od úplného začátku přímo od semínka, je tu hned spousta možností, co můžete zkusit.
Nyní se odpoutáme od tématu regrowingu a přesuneme se k tomu nepřesnému termínu "znovu vypěstovaný".
Poslední dobou po internetu velice frčí pěstování avokáda z jeho pecky nebo sázení vršku ananasu. Já mám však jiná esa v rukávu, co můžete zkusit zasít a možná u toho i trošku experimentovat.

Tady máte pár věcí, co jsem zkoušela osobně já doma:
  • bird´s eye chilli paprička
  • mango
  • citrón
  • paprika (kápie)
Co lze jistě zkusit jsou okurky, dýně/cukety, rajčata, jahody,... těch možností je nepřeberné množství.

U paprik je postup velice snadný. Rozkrojíte papriku, vydlábnete semínka, dáte je na papírový ubrousek vyschnout a pak je můžete kdykoliv zasít.
Paprikové semeniště
U cizokrajných plodin je to většinou o něco složitější.
U citrónu musíte nejprve semínko oloupat z té tvrdé slupky, poté ho zabalit do papírového ubrousku, který pořádně navlhčíte (prostě to dejte pod proud tekoucí vody a poté jemně vyždímejte) a vložíte buď do dobře těsnící průhledné nádoby (sklenice) nebo jako já do uzavíratelného sáčku. Takto přichystaná semínka necháte v teple klíčit. Semínkům to docela trvá, takže musíte být trpěliví. Po asi 14 dnech se objeví první klíčky, což je náznak toho, že semínko můžete zasít do zeminy.
Měsíc starý citrónek
Velmi podobně je to i u manga. Pecku manga musíte opatrně rozloupnout, abyste se dostali k semenu, které stejným způsobem jako u citrónu před zasetím nejprve necháte naklíčit. Semenům manga to trvá kratší dobu než citrónu, a i již zasetým semenům netrvá moc dlouho, než se z nich stane krásná malá palmička.
Zabalené naklíčené mango
Semena manga s prvním malým klíčkem
Mango po měsíci

POZOR!
U tohoto typu pěstování Vás však musím varovat na jednu věc. Existují plodiny, které se označují jako "hybrid". Pokud kupujete balená semínka v zahradnictví, výrobce Vás na tyto plodiny na obalu vždy upozorní velkým nápisem. Na těchto plodinách není nic špatného nebo horšího, avšak z těchto plodin nejsme schopni získat semena pro další množení. Je tedy možné, že plodinu, kterou si v obchodě koupíte se záměrem, že použijete její semena k množení, nebudete moci použít. Je možné, že semena Vám vyklíčí, avšak rostlina jako taková nikdy nebude plodit. 


Ať už se rozhodnete pro cokoliv, dopřejte svým rostlinkám dostatek vláhy, tepla a sluníčka.

Vzhůru do pěstování!
Vaše Lenka 💙

Žádné komentáře:

Okomentovat