12/06/2020

Opékané nudle s omáčkou?

 Ahojky všichni!

Taky máte rádi takové ty opékané nudle s omáčkou (a popřípadě i zeleninou), které jsou k dostání ve všech asijských bistrech, jako nejlevnější jídlo podniku?

Dost dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak si takové nudle připravit doma, ale nikdy jsem nedokázala přijít na to, jak docílit takové konzistence a chuti omáčky, takže jsem nějaké to autentické napodobení vzdala.

Jednou jsem v obchodě narazila na pad thai omáčku, která se používá právě na opékané nudle a je to takový vhodný způsob, jak uvařit rychle jídlo, když jste líní anebo nestíháte. Každopádně tato pad thai omáčka skončila v záchodě...

Omáčka byla otřesně, ale opravdu otřesně sladká, a tuto odpornou chuť nedokázala přebýt ani lžíce soli a lžíce chilli. Celý byt mi další hodinu po použití omáčky smrděl jako cukrová vata s příchutí chilli (pálivě sladká vůně), no prostě hnus!

Tady Vám dám fotku omáčky, kterou tedy rozhodně nedoporučuji kupovat, ale samozřejmě, je to na Vás, jaké máte chuťové pohárky.


Dovolte mi tedy, abych Vám představila můj naprosto jednoduchý recept na to, jak si připravit chutné opékané nudle u Vás doma.

Ingredience:

  • wokové nudle (normálně mám ráda rýžové nudle, ale na opékání jsou lepší wokové)
  • sójová omáčka (nejvíce mi chutná se světlou nebo v kombinaci světlé s kapkou houbové)
  • koření: sůl, pepř, kari, chilli, kurkuma (to je naprosto na Vás, jakou máte preferenci)
  • škrob (já používám tapiokový, na zahuštění omáčky)
  • sezamový olej
Pokud chcete nudle ochucené, přidávám:
  • cibule
  • sušené houby
  • někdy i: mrkev, okurek, jablko, ředkev atd. (podle toho co je doma a na co mám chuť)
Postup:
Nudle připravíme podle návodu (dát do misky, zalít horkou vodou, nechat odstát, slít vodu, okapat). Hotové nudle nechejte co nejvíce okapat. 

Na pánev kápněte sezamový olej a nechejte opražit zeleninu s houbami. 

Mezi tím, co se dělá zelenina, namícháme si v misce omáčku. Do misky nalijte sójovou omáčku (nemám odměřeno kolik, dělám to od oka, ale řekněme, že je to tak 60-80ml), přidejte koření a zřeďte vodou. Je na Vás, jak silnou chuť chcete, já osobně většinou dělám poměr 1:1 (1 díl sójové omáčky na 1 díl vody). Nakonec do směsi přidejte dvě lžíce škrobu a vše dobře promíchejte, aby ve směsi nebyly hrudky.

Jakmile je zelenina hotová, přidejte na pánev nudle a chvíli restujte.
Pokud máte pocit, že jsou nudle již takové suché (mírně opražené), zalijte pánev připravenou omáčkou a vše pořádně promíchejte. Díky škrobu se omáčka stane hutnější, bude takové lepkavé konzistence.
Nechte povařit ještě asi minutku a pořádně několikrát promíchejte.

Podávat můžete ihned po přípravě.


Přeji dobrou chuť!
Vaše Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat