Ahojky všichni!
Dnes mám něco pro masožrouty! Několikrát u mých receptů a fotek jídel padlo, že jsem vegetarián. Dnes vám dokážu, že nejsem. Miluju totiž sušené maso, ale to kupované je trošku hodně drahé a my ho doma jíme ve velkém, takže si ho připravuji doma sama.
Já osobně mám nejraději vepřové. Dělala jsem jerky i z krůtího, avšak ty mi tak nechutnali, neboť krůtí je dost suché a bylo to jako jíst smirkový papír 😅.
Nalevo vepřové, napravo krůtí |
Na jerky tedy budete potřebovat:
- maso dle vašich preferencí
- koření
- dále: sušičku, papírové ubrousky a další nezbytnosti, které mají všichni v kuchyni 😉
Postup je jednoduchý. Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ty poté zbavte všech nechtěných částí, jako jsou chrupavky, šlachy či takové ty tukové (bílé) části (nechceme aby nám při sušení z masa kapal tuk).
Usušený plátek |
Očištěné, omyté a nakrájené maso vložte do mísy s marinádou. Já osobně mám nejradši následující marinádu:
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka čili
- 1:1 namíchaný roztok z vody a světlé sójové omáčky
Maso nechejte v marinádě alespoň 24h, aby pořádně nasálo chuť koření.
Po marinádové koupeli maso dostatečně vysušte. Plátky jednoduše položíte na papírové ubrousky a tlakem se pokusíte vymáčknout z masa c nejvíce vody, aby se proces sušení v sušičce urychlil.
Následně plátky masa naskládejte do vaší sušičky.
Každá sušička funguje jinak, avšak já maso suším cca 24h na 70°C. Mám raději, když je maso opravdu pořádně vysušené a tvrdé. Takové kousky pak skladuji v dobře těsnící skleněné lahvi.
Každá sušička funguje jinak, avšak já maso suším cca 24h na 70°C. Mám raději, když je maso opravdu pořádně vysušené a tvrdé. Takové kousky pak skladuji v dobře těsnící skleněné lahvi.
Ukázka dobře usušeného plátku. Je tenký a průsvitný. |
Sušené plátky sebou beru na cesty, jako rychlou svačinku a přísun potřebných proteinů.
Přeji dobrou chuť a věřte, že jakmile jednou uděláte jerky doma, tak se jich budete moc utlouct!
Vaše Lenka 💙
Žádné komentáře:
Okomentovat