Ahojky všichni!
Dnes mám pro vás opět něco pro naše chlupaté mazlíčky. Tentokrát mám pro vás recept na keksy/sušenky pro hlodavce.
Základní recepty mám dva, a to bezobilné a obilné, které upravuji podle toho, co zrovna za suroviny doma mám, popř. co chci přidat/vynechat v jídelníčku.
Postup výroby sušenek/keksů:
Postup výroby sušenek je naprosto jednoduchý. Všechny ingredience naházíte do mixéru a necháte rozmixovat na kaši. Všechny suroviny používám suché, aby sušení sušenek netrvalo dlouho a byly dobře "prosušené". Jako pojivo používám 100ml vody, která se při sušení ze směsi lehce vypaří a mixéru pomůže vše dobře rozmixovat.
Směs následně kladu na plata sušičky, která si předem vystelu papírem na pečení. Já osobně (aby sušenky pěkně vypadaly a zároveň byly přibližně stejně velké) sušenky tvaruji na plata pomocí kulatého vykrajovátka. Na plato zkrátka položím vykrajovátko, do něj dám lžičku směsi a lžičkou řádně utlačím. Suším na 45°C přibližně 8 h, ale samozřejmě záleží na sušičce a na dané směsi, někdy suším déle, někdy je naopak doba mnohem kratší.
Sušenky samozřejmě nedávejte svým mazlíčkům teplé!
Obilné sušenky
Suroviny:
- ovesné vločky
- seno
- sušená zelenina a ovoce (na fotce konkrétně červená řepa, jablko, mrkev)
- bylinky (na fotce konkrétně: sedmikrásky, prvosenka)
- semínka (na fotce konkrétně: lněná)
- voda
- seno
- sušená zelenina a ovoce (na fotce konkrétně: mrkev, okurka, rajče, jablko, kedluben)
- bylinky (na fotce konkrétně: sedmikrásky, smetánka)
- semínka (na fotce konkrétně: lněná)
- vaječné skořápky
- voda
Takto nějak vypadají suroviny na sušenky |
Rozmixovaná sušenková směs |
Tvarování sušenek na sušící plát |
Semínka můžete přímo rozmixovat ve směsi nebo s nimi sušenky ozdobit |
Hotové sušenky |
Žádné komentáře:
Okomentovat