5/01/2022

Tipy pro čajomily - Tip 1. - Sypané X pytlíkové čaje

 Ahojky všichni!

V dnešním světě pije téměř každý druhý kávu a většinou nezůstává jen u jednoho šálku denně... Pití kávy se tak v dnešním světě považuje za jakousi samozřejmost. Často se tak setkávám s nepochopením druhých, když jim oznámím, že kávu nepiju, protože ji ke svému životu zkrátka nepotřebuji a nehodlám být na í stejně závislá jako oni. (Kupříkladu moji rodiče jsou opravdu na kávě závislí - první věc, kterou matka udělá pro probuzení je, že si jde uvařit hrnek kávy; otec zase potřebuje denně vypít klidně i 3 hrnky kávy, pokud někam jede, tak se počet zvýší klidně až na 6)

Stejně jako já nedokážu ocenit kávu tak, jako tito kávomilci, tak oni zase na oplátku nedokáží ocenit chuť čaje. Často se setkávám s tím, že někdo čaj popisuje jako obarvenou vodu, a když mu náhodou dáte kvalitní čaj, tak řekne, že je hořký či že chutná jako tráva...

Rozhodla jsem se tedy sepsat pár tipů na to, jak si svůj čaj opravdu vychutnat a objevit kouzlo, které v sobě každý jeden šálek ukrývá. Tipy vždy budou krátké, popsané co nejstručněji, aby byly co nejsrozumitelnější.

Tipy, které vám zde budu popisovat jsou body, kterými jsem si před lety musela sama projít, abych také nebyla jednou z těch, kteří nechápou, jak tu "čerstvě posečenou trávu" někdo může pít. Je to vlastně taková moje vlastní cesta za poznáním kouzla čajů. Doufám, že vám tato moje cesta pomůže na vaší vlastní cestě 😊😉

Čajomilecký tip 1

Sypané X pytlíkové čaje

Rozhodně doporučuji kupovat sypané čaje!
Nejen, že jsou sypané čaje mnohem kvalitnější (jsou v nich celé listy → tudíž výsledný nálev má výraznější aroma), ale také  nezanechávají za sebou žádný odpad (jsou biologicky rozložitelné). Navíc se sypané čaje ve většině případů prodávají již ve svých vlastních dózách (většinou kovových), takže si čaj dlouho uchová své aroma. Jako bonus, sypané čaje se ve většině případů dají použít na více nálevů! Kvalitní sypaný čaj má na svém obalu vždy napsáno složení, místo (případně i datum) sběru, kolik nálevů lze připravit z jedné porce čaje, teplotu vody, kterou čaj zaléváte, případně i porcování.


Pokud už musíte koupit pytlíkový čaj, kupujte pyramidové sáčky, kde je více místa pro rozvinují čajových lístků. Snažte se vybírat tak, aby sáčky byly rozložitelné a tvořilo se tak co nejméně zbytečného odpadu.
Pokud hledáte kvalitnější pytlíkový čaj, pak doporučuji značku Ccha. Krabička obsahuje 15 velkých, ručně šitých sáčků. Díky kvalitě čaje si zde však připlatíte. Jedna krabička vás vyjde za 300 až 400 Kč.


Fun fact - do pytlíkových čajů se většinou dává drť, která zbyde po sypaném čaji, takže je to vlastně takový odpad, který by se jinak nevyužil.


Tak dobrou chuť,
Vaše Lenka 💙

Žádné komentáře:

Okomentovat