10/02/2016

Soubor jednoduchých pokusů 1

Ahojky!

Všechny malé i větší děti milují pokusy, a to hlavně ty, u kterých si mohou něco osahat a třeba se i ušpinit. Já za svoji "bohatou" praxi jsem vyzkoušela již mnoho pokusů, tudíž už vím, které pokusy jsou jednoduché na přípravu i provedení a dětem se budou zaručeně líbit ;)

1.Písmo tajných agentů

Pomůcky: půlka citronu, dřevěná špejle, papír, čajová svíčka, zapalovač nebo sirky

Pomocí dřevěné špejle napište citronovou šťávou vzkaz na papír. Vzkaz nechejte usušit. Nyní dětem ukažte papír, na kterém nic není. Nad plamenem hořící svíčky papír očerněte (papír držte vzkazem dolů, tzn. citronová šťáva se musí potkat s plamenem). Dávejte si pozor, aby vám papír nechytnul. Citronová šťáva se vypálí a vzkaz půjde pěkně přečíst.


2.Pokus přítomnosti kyslíku

Pomůcky: čajová svíčka, zapalovač nebo sirky, sklenička

Zapalte svíčku a zeptejte se dětí, co svíčka potřebuje k tomu aby hořela. Pokud nebudou vědět, zeptejte se, co potřebujeme mi k tomu abychom mohli dýchat. Poté zapalte svíčku a zeptejte se, co se stane se svíčkou, když ji přikryjete skleničkou. Poté co vám děti odpoví, přikryjte skleničkou svíčku a společně sledujte, jak plamen svíčky postupně uhasíná. Svíčka vypotřebovala (vydýchala) všechen kyslík.


3.Dokážete strčit prst do bubliny aniž by praskla?

Pomůcky: hluboký talíř, sklenice, voda, brčko, jar (nebo jakýkoliv prostředek na mytí nádobí)

Do talíře nalijte trochu vody tak, abyste měli malou vodní hladinu. Do sklenice si nalijte trochu vody a smíchejte ji s trochou jaru, tak, aby Vám vznikla jarová tekutina, ze které jdou udělat bubliny. Brčko namočte do skleničky a pokuste se na vodní hladinu talíře vyfouknout bublinu. Nyní si namočte prst do sklenice s jarovou tekutinou a tímto prstem zkuste píchnout do bubliny. Uvidíte, jak prst lehce prostrčíte, aniž byste bublinu poškodili.



4.Barevné bonbónové spektrum

Pomůcky: bonbóny Skittles, talíř, voda

Kousek od kraje talíře si naskládejte barevné Skittlesky. Na talířek nalijte trochu vody tak, aby se vodní hladina dotýkala bonbónů. Nyní pozorujte, jak se barvivo bonbónů rozpouští a směřuje do středu talíře. Barvy se mohou i mísit ;)



5.Tvárná tekutina (NENewtonova kapalina)

Pomůcky: bramborový škrob, voda, mísa

Bramborový škrob si nasypte do mísy a přilijte trochu vody (asi v poměru 2:1). Hmota musí být tvárná a nesmí se drolit nebo naopak rozlévat. Když se do mísy podíváte, vidíte bílou tekutinu, které každý neřekne jinak než mléko. Když však do hmoty plnou silou bouchnete pěstí, stane se z "tekuté" hmoty pevná podložka. Když si hmotu naberete do dlaně, lze z ní vytvarovat kuličku, když však přestanete kuličku mačkat a tvarovat, hmota se rozteče.


6.Pokusy se statickou elektřinou

Pomůcky: nafukovací balónek, vlněná šála, sůl, pepř

Nafukovací balónek si nafoukneme. Pomocí vlněné šály si balónek "nabijeme" energií. Nabitý balonek přiložte k vlasům a uvidíte, jak se budou zvedat (přilepí se k balonku). Další možností pokud s nechcete ničit účes je využití soli a pepře. Na stůl si nasypte trochu pepře a soli. Nabitý balónek přiložte k této hromádce. Pepř se na balónek přilepí, sůl zůstane na stole.


7.Rozkvétání květin

Pomůcky: papírové květiny, miska s vodou

Nejprve si musíme připravit květiny. Na tvrdý papír si nakreslíme jednoduchý motiv květiny, který následně vystřihneme. Okvětní lístky zlomte směrem dovnitř --> vznikne vám nepravidelné kolečko (poupě). Když takto připravenou květinu položíte na vodní hladinu, za chvíli se rozvine.


8.Optická iluze pod hladinou

Pomůcky: sklenice s vodou, papír, fix

Na papír si pomocí fixu nakreslete nějaký motiv (nejčastěji se dělají šipky, které mají opačný směr). Nyní si papír opřete kousek (asi 20-30cm) za sklenicí a podívejte se skrze sklenici na obrázek. Obrázek je zrcadlově otočený.
Tak a toto bude ode mně prozatím vše. Já doufám, že se vám pokusy budou líbit a že se vydaří ;)

                        vaše Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat