3/31/2019

Pohoštění ve východo-asijském stylu 7 - Japonsko - Omurice

Ahojky všichni!

Dnes se opět vrátíme do japonské kuchyně, což znamená, že opět budeme připravovat pokrm z rýže a pár dalších surovin, mezi které patří i vejce.


Jak už název pokrmu napovídá, dnes budeme dělat omeletu (OMUrice) s rýží 🍚(omuRICE).
Omurice (čte se omuraisu - česky omurajzu) je pokrm ze smažené rýže se zeleninou podávaný s (případně obalený) vaječnou omeletou na vrcholu🍳. Obvykle se omurice polévá kečupem (většinou verze balená v omeletě) nebo se zalévá omáčkou zvanou demi-glase (většinou verze, která je omeletou přikryta.

Já jsem si dnes pro Vás připravila recept na tu verzi omurice, kde je rýže zabalená uvnitř omelety. Tuto verzi jsem si nevybrala jen pro to, že mi přijde jednodušší pro úplné kuchařské začátečníky, ale také proto, že u druhé verze (u které mimo jiné potřebujete mít velmi šikovné a kuchařsky zdatné ruce, protože se ještě teklavá omeleta skládá na třetiny a na vrcholu rýže se po servírování rozřízne) se rýže tvaruje na talíř pomocí speciální formičky (taková kovová lodička - popravdě mi to připomíná starou napařovací žehličku).

Samozřejmě, že ostatně jako každé jídlo, má omurice několik variant příchutí, stylů přípravy, stylů servírování i názvů. Dva výše zmíněné typy jsou nejvíce známé v Japonsku, pokud byste chtěli něco jako omurice na jihu Asie, pak byste nejspíše narazili na alternativu zvanou Nasi goreng pattaya (původem z Malaysie), která je japonské omurice velmi podobná.
Každopádně jen v samotném Japonsku existuje několik stylů Omurice, které se liší podle prefektur/větších měst. (Takový domácí recept řekla bych)

Omurice je sice delší na přípravu, ale zaručuji Vám, že je opravdu velmi výživné (já sama jsem tuto porci nebyla schopná sníst a to běžně jím opravdu velké porce).


Ingredience:
  • mrkev🥕
  • 1 paprika
  • čerstvé žampiony (asi 6)🍄
  • 1 středně velká cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • chilli paprička (nemusíte pokud nemáte rádi)🌶
  • sýr na posypání (je jedno jestli strouhaný či plátkový)
  • asi 1 šálek rýže🍚 (já použila jasmínovou, do které vždy přidávám pár kapek rýžového octa)
  • 2 vejce🥚🥚
  • kečup
  • sůl, pepř
  • olej/máslo na smažení
  • můžete přidat šunkový salám/klobásku


Postup:
Krok 1
Dejte si vařit rýži dle návodu na obalu.

Krok 2
Vejce si rozbijte do misky, přidejte špetku soli a rozšlehejte je.🥚

Krok 3
Rozpalte si pánev, vymažte si ji olejem a vyzkoušejte, jestli je teplota vyhovující (jak na to jsem popisovala v dílu o Tamagoyaki - krok 3).

Krok 4
Vaječnou směs nalijte na pánev. Pánví stále otáčejte dokola, aby se vaječná směs uchytila i na stranách pánve (čím větší vaječný plátek bude, tím lepší). Jakmile vaječná směs již nebude teklavá, pánev sundejte z ohně a nechte chvíli vychladit.🍳
Krok 5
Mezi tím, co se vaječný plátek chladí, přichystejte si nějakou misku (já použila keramickou), kterou si vystelte potravinářskou fólií (fólie zajistí, že se Vám pokrm nepřichytí k misce až ho budete servírovat).
Krok 6
Jakmile bude vaječný plátek trochu vychlazený, sloupněte ho z pánve a vystelte jím připravenou misku.
Krok 7
Zeleninu i žampiony si omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Česnek nakrájíme na plátky (bez vnitřního klíčku!), žampiony nakrájíme na čtvrtiny, cibuli na kostičky, mrkev na kolečka/půlkolečka a papriku na kostky. (chilli papričku nakrájejte na drobné kousíčky)

Krok 8
Na rozehřátou pánev si dejte kousek másla/kapku oleje, přidejte česnek, ostatní zeleninu i žampiony a chvíli nechte orestovat.

Krok 9
K směsi na pánvi přidejte špetku soli i pepře a poté přidejte šálek vařené rýže. 

Krok 10
Směs pořádně promíchejte a přidejte k ní asi 2 polévkové lžíce kečupu (ten zajistí, že směs nebude suchá.
Krok 11
Hotovou směs rýže a zeleniny vysypte do připravené misky s vaječným plátkem, lžící ji pořádně utlačte a posypte sýrem. 
Krok 12
Nyní je na čase servírování. Okraje vaječné omelety přehněte přes rýži (tzn. do středu misky) a misku přiklopte talířem obráceným dnem vzhůru. Nyní chytněte talíř i misku a jedním rychlým pohybem to celé překlopte (tzn. talíř bude dole a na něm bude ležet miska překlopená dnem vzhůru.
Teď už stačí jen misku opatrně sundat, sejmout potravinářskou fólii a celou vaši omurice přelít kečupem.

Itadakimasu! 🍴
(Dobrou chuť)

Doufám, že Vám bude chutnat a třeba se i s někým podělíte. Jak jsem psala již v úvodu, toto má být jedna porce, ale zvládla jsem ji sníst jen za pomoci mého bratra 😆

Vaše Lenka 💙

Žádné komentáře:

Okomentovat