9/29/2019

Výtvarné techniky - Základní potřeby pro bižuterijní tvoření 2

Ahojky všichni!

Dnes navážeme tak, kde jsme v minulém článku skončili a podíváme se na další pomůcky určené k bižuterijnímu tvoření, takže pokud jste nečetli minulý článek, vraťte se na něj zde, ať víte o čem je řeč 😉
V dnešním článku se podíváme na potřeby, které nejsou vyloženě nutné k tvoření, ale sem tam se hodí po nich sáhnout.

6. lůžka
Lůžka jsou předpřipravené kovové placičky různých velikostí, barev i materiálů. Lůžka jsou vždy určená na daný výrobek, takže najdeme lůžka na medailonek k řetízku, na náušnice, prstýnky atd.
Lůžek je v dnešní době nepřeberné množství a je jen na Vás, jak s nimi naložíte. Do lůžek můžete nalepit karbošon (plastové, minerálové nebo skleněné "sklíčko" ve velikosti vašeho lůžka), vyplnit ho křišťálovou pryskyřicí nebo třeba do něj vložit výšivku (to dělám nejčastěji já 😄), je zkrátka úplně na Vás, jak s ním naložíte.
Typickým lůžkem jsou na fotografii ta starozlatá kolečka
Do lůžek můžete kupříkladu i vlepit fotku a na ni nalepit toto průhledné sklíčko

7. kovové komponenty a polotovary

Kovové komponenty jsou velmi oblíbenou součástí náušnic, řetízků i náramků. Ve skutečnosti by se dalo mezi kovové komponenty zařadit nejspíš vše, neboť z kovu jsou i afroháčky, nýty, jehly, lůžka, ...
Každopádně já mezi kovové komponenty řadím to, co se nedá zařadit do jiných velkých (již zmínených) skupin.


Na předchozí fotografii vidíte kovový komponent náhrdelníku a v sáčcích komponenty pro tvorbu náušnic (takové vějířky). Tady bohužel těžko rozlišit, jestli tyto věci ještě zařadit do kovových komponentů nebo do polotovarů, protože ve skutečnosti se jedná o obojí.
Co však zařadit do kovových komponentů můžu úplně s klidem jsou přívěsky. Je jich opět nepřeberné množství a v dnešní době je snad naleznete v jakékoliv podobě si jen vzpomenete. Já osobně využívám tyto přívěsky ke svým dřevěným náramkům, které doplňuji minerálními korálky a vždy nějakým kovovým komponentem, o který si daný náramek řekne.


Na vršku fotografie 3 přívěsky,
v řadě pod nimi korálek s očkem (požívá se právě při tvorbě náramků s přívěskem) a korálek hlavy buddhy,
dole pak kovový komponent se symbolem nekonečna a úplně nalevo kovový otevíratelný medailonek
Dále bych mezi kovové komponenty s klidem zařadila kaplíky. Kaplíky jsou ozdobné kovové prvky, které se dávají na vrchol korálku pro ještě větší parádu. Kaplíky seženete v různých velikostech, barvách i provedeních. Já osobně je nejčastěji používám při vánočním tvoření na hlavičky andílků.

Různé druhy kaplíků
Mezi polotovary se řadí vše, co stačí jen "dodělat", aby to vypadalo pěkně. Ve zkratce by se dalo říct, že polotovary můžete nosit tak jak jsou, ale nevypadá to zkrátka pěkně.
Mezi polotovary můžeme zařadit hřebínky, spony do vlasů, čelenky, spínací špendlíky apod.
Nalevo plastové a kovové hřebeny, napravo spona
Ukázka zpracovaného hřebenu
Nahoře spínací špendlík s ploškou na ozdobení,
dole pak 2 různé velikosti brožových můstků
8. řetízky a kroužky
Řetízky rozhodně patří k bižuterní tvorbě jako volant k autu. Stejně jako u většiny již zmíněných věcí, řetízky koupíte v mnoha různých provedeních. Důležité je umět si vybrat správný řetízek ke správnému výrobku (některé výrobky si vyžadují drobné řetízky, některé naopak mohutné).
Kroužky k bižuterii rozhodně také patří. Někdo tvoří jen z kroužků (to pak hovoříme o technice kroužkování, která je stará již stovky let a původně byla využívaná pro tvorbu brnění), ale kroužky se v bižuterii většinou používají ke spojení dvou věcí dohromady - proto hovoříme o tzv. spojovacích kroužcích. Stejně jak tomu bylo i u řetízků, kroužky seženete v mnoha velikostech nebo si je můžete vytvořit i sami doma.
Drobné spojovací kroužky a drobný řetízek z nerezové oceli
(na vrchu fotografie zamačkávací koncovka a kalotka)
9. misky, organizéry, kufříky apod.
Při bižuterijní tvorbě je důležité mít věci organizované, protože přece jen jsou to věci drobné a velmi rychle a snadno se rozutečou všude možně. Abyste případné ztrátě předešli, je dobré pořídit si malé mističky, do kterých si při tvorbě korálky či drobné komponenty odsypete. Vhodné jsou také různé krabičky na korálky či organizéry. Někdy můžete koupit celý set na tvorbu bižuterie již v plastovém organizéru, ale pozor, ne všechny jsou dobré a kvalitní. Já osobně mám vše, o čem jsme se spolu doposud bavili v kufříku, který jsem před lety pořídila v OBI. Jedná se o kufr na nářadí se 3 patry (šuplíky) a 5 přihrádkami v každém šuplíku. Pokud Vám stavba šuplíků nevyhovuje, nebo jich snad máte málo jako já, dají se šuplíky jednotlivě dokoupit a patra předělat tak jak potřebujete (akorát pozor, čím víc pater, tím těžší kufřík je 😅)

Můj kufřík, na který si vždy hned po dodělání nějakého páru náušnic,
náušnice navěším na šuplíky a po ukončení práce je teprve uschovávám 😄

Tímto bych pro dnešek článek ukončila a příště se podíváme na korálky 😉

vaše Lenka 💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat