9/01/2019

Výtvarné techniky - Základní potřeby pro bižuterijní tvoření 1

Ahojky všichni!

Sem tam se mi stává, že narazím na prodejce komponentů bižuterie, kteří ani neví co prodávají, nebo i tvůrce, kteří prodávají své bižuterijní výtvory a ani neví, z čeho jsou vytvořeny. Dnes jsem se proto rozhodla trochu Vás zasvětit do tajů bižuterijní tvorby a představit Vám ty nejzákladnější potřeby, bez kterých se žádný bižuterijní kousek neobejde. Samozřejmě je komponentů mnohem, ale mnohem více, jenže to by tento článek taky nemusel mít konec, proto zde najdete jen opravdu ty nejzákladnější věci.

1. Kleště
Bez kleštiček různých velikostí se opravdu neobejdete. Nejdůležitější jsou ketlovací kleště (ty co mají kulaté špičky) a štípací kleště (na zkracování drátu), ale jedny kleště Vám rozhodně stačit nebudou, proto doporučuji pořídit si alespoň ještě jedny rovné (já většinou používám tyto, které mají velmi úzké špičky a hlavně jsou bez vroubků, takže mi na drátu nezanechávají žádné stopy).

Stříbrné "štípačky", žluté ketlovací kleště a modré rovné kleštičky bez vroubků

2. Ketlovací nýty a jehly
Ketlovací nýty jsou krátké drátky, které jsou zakončeny malou ploškou (slouží jako zarážka pro korálek). Nýty se používají na "slepých" koncích výrobku (třeba na korálek k visacím náušnicím).
Ketlovací jehly se používají ke spojení dvou různých konců výrobku k sobě, lze na ně také navléct třeba korálek. Jehly vypadají podobně jako nýty, tedy jsou to krátké drátky různých barevných provedení a délek, akorát na rozdíl od nýtů mají na jednom ze svých konců očko.

Ketlovací nýty (ve starozlaté, černé - bižu kov a platinové barvě - nerezová ocel),
zde je vidět, že každou barvu nýtů mám v jiné délce
Ketlovací jehly (v měděné a zlaté barvě)
Ukázka využití ketlovacích jehel

3. Afroháčky, klipsny, puzety,...
Afroháčky jsou asi neznámějším typem zakončení visacích náušnic (visací náušnice jsou ty, které visí z Vaší dírky dolů a při jakémkoliv Vašem pohybu se více či méně také pohybují - záleží na jejich délce). Ačkoliv by se mohlo zdát, že afroháčky jsou jen jedny, opak je pravdou. Afroháčky se prodávají v různých barevných provedeních, s ozdobou či bez (vetšinou mají nad ukončujícím očkem malinkatou pružinku s korálkem, ale ne vždy tam musí být) či se liší použitým materiálem (většinou se v bižuterii používá bižuterijní kov, ale lze je také pořídit z kovu pro alergiky či kupříkladu z plastu.
Pokud netoužíte po až moc výrazných visacích náušnicích, existuje alternativy v podobě puzetek či klipsen. Klipsny jsou především pro uživatele bez propíchnutých dírek a unesou jen lehkou zátěž (těžký skleněný korálek by způsobil, že by klipsna sjela z ucha dolů a parádně by to zabolelo), kdežto puzetky jsou něco jako kraťoučké ketlovací nýty s velkou hlavičkou, které prostě prostrčíte do dírky. Puzetky se prodávají s očkem (na zavěšení něčeho malého) nebo bez očka (tzn., že je potřeba na ni něco přilepit).
Posledním typem zakončení náušnic jsou uzavíratelné háčky, které na rozdíl od předešlých typů (kromě klipsen) nepotřebují gumové zarážky, abyste předešli případné ztrátě.

Afroháčky
(stříbrné, zlaté, starozlaté a černé z bižu. kovu  a nerezové oceli- ty stříbrné pod zlatými)
 4. Zapínání a ukončovací materiál
Skoro každý náramek či řetízek potřebuje nějak zakončit a k tomuto případu existuje nepřeberné množství materiálu.
Co se týče zapínání, lze ho v dnešní době sehnat v mnoha barvách i typech. Pokud se vám nelíbí taková ta běžná otevírací očka (na fotce vpravo dole), můžete sáhnu po různých dražších alternativách jako třeba zapínání ve tvaru srdce, zámku s klíčem, kolečka atd. Pokud se rozhodnete pro výrobu složitějšího náhrdelníku, pak jsou tu dvě možnosti zakončení:
a) rozhodnete se, že chcete mít každou část náhrdelníku zakončenou zvlášť
b) rozhodnete se, že všechny části spojíte na konci dohromady a zakončíte jako jeden celek

V případě, kdy se rozhodnete pro možnost a), nezbývá Vám nic jiného než koupit složené zapínaní (na fotce uprostřed) s tolika očky, kolik potřebujete pro Váš náhrdelník (já mám 5).
V případě, kdy se rozhodnete pro možnost b), pak nastává složitější rozhodování podle toho, co jste na svůj náhrdelník použili za materiál.
Na zakončení výrobků se používají koncovky
A) Trychtýřovité/půlkulaté "korálky" z plastu či kovu, do kterých vše zasunete a podle použitého materiálu zalepíte, zasukujete atd. (na fotografii nahoře uprostřed a napravo + zlaté vlevo dole)
B) Zamačkávací koncovky - plošky z kovu s očkem, do kterých vložíte konec stuhy či kůže a kleštěmi prostě a jednoduše zamáčknete konce k sobě, takže Váš navlékací materiál nebude mít šanci se vyvéknout.

Dále na zakončení výrobku můžete použít kaloty, což je něco velmi podobného jako zamačkávací koncovka, akorát je tvarovaná do kuličky.
Posledním hodně využívaným materiálem na zakončení výrobku je zamačkávací rokail. Jedná se o malé drobné kovové korálky, které se navlečou na nit či silon a v místě, kde chcete, aby Vám držel nějaký jiný korálek či ozdoba ho prostě a jednoduše kleštičkami rozmáčknete, čímž vytvoříte brzdičku pro to, aby se Vám korálek nevyvléknul.

Různé typy zakončení a zapínání
5. Navlékací materiál
Materiálů, který můžete použít pro bižuterijní tvorbu je nepřeberné množství. Nejčastěji se setkáte s dráty a drátky všech možných barev a průměrů. Dále se hodně využívá navlékání korálků na gumičku, tam však nemůžete zaručit dlouhou životnost výrobku, jelikož gumička se velmi rychle vytáhne. Pokud se však rozhodnete navlékat korálky na gumičku, doporučuji koupit si kloboukovou gumičku a navlékat "nadvakrát" (zkrátka dvojmo). Existuje i transparentní gumička, která však po jisté době prostě rupne. Hodně používané jsou i speciální nitě na navlékání či silon. V neposlední řadě lze využít i kůži, různé stuhy (hodně používané jsou organzové či saténové), bavlnky atd.
Za zmínku také stojí tzv. paměťový drát, který se využívá k tvorbě náhrdelníků či náramků. Jedná se o stočený drát, na který navlečete co potřebujete a který drží svůj tvar (je zkrátka jako pružinka).
Tenké drátky různých barev a průměrů
Vlevo cívky silonu, vpravo transparentní gumička
Tímto bych dnešní část článku ukončila, protože již tak je článek dost dlouhý a podle mě informačně dost obsáhlý. V příštím díle se podíváme na další potřeby využívané pro bižuterijní tvorbu a na konci našeho pátrání se třeba podíváme i na nějaký jednoduchý návod 😉

Tvoření zdar!
vaše Lenka💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat