12/15/2019

Krabička z papíru

Ahojky všichni!

Blíží se čas balení dárků a tak tu mám pro Vás jeden rychlý návod na to, jak si z papíru vytvořit krabičku na Váš dárek.
Moje krabičky jsou tak trochu recyklované, na jejich výrobu jsem použila zadní (již recyklovaný papír) díl z bloků papírů. Tento karton se mi zdá na krabičky nejlepším řešením, je dostatečně tvrdý a navíc Vás nic nestojí (většina lidí po dobrání bloku papíru tento díl prostě vyhodí).

Výsledná krabička má velikost: 8 x 6 x 9 cm

Budete potřebovat:
  • tvrdý papír/karton velikosti A4
  • pravítko (nejlépe s ryskou)
  • špendlík/jehlu/kružítko - zkrátka něco ostrého a špičatého na přehyby 
  • nůžky
  • tužku
  • zalamovací nůž
  • tavnou lepicí pistoli s náboji (nebo lepidlo, které víte, že dobře drží)
Postup:
Krok 1
Papír si položte na pracovní plochu na šířku. Pomocí pravítka si od levého kraje nahoře odměřte délky: 8 cm, 6 cm, 8 cm, 6 cm.
To stejné udělejte i dole a poté protilehlé body spojte → vytvoříte tak první 4 kolmice.

Myslete na to, že za poslední čárou, by Vám měl zůstat ještě kousek papíru, který budete potřebovat na slepení krabičky!

Krok 2
Nyní si papír otočte na výšku. Najděte si přesnou polovinu papíru. Papír velikosti A4 by měl mít 21 cm, tudíž polovina by měla být v 10,5 cm. Opět budeme měřit od levého horního rohu. Odměřte si polovinu (10,5 cm) a poté si na značku poloviny nastavte pravítko ve 4,5 cm. Udělejte si značku na 0 cm a 9 cm. (Znamená to tedy, že byste měli mít značku 6 cm daleko od horního levého okraje a další v 15 cm.)
To stejné opět udělejte i dole a opět protilehlé body spojte → vytvoříte tak hlavní síť krabičky.

Krok 3
Nyní si dejte papír opět na šířku. Podíváme se na vrchní řádek. Na 1. kolmici směrem dolů si v 2. okýnku vyznačte bod ve vzdálenosti 4 cm od průsečíku čar.
To stejné udělejte i na druhé straně tohoto vrchního řádku a následně tyto protilehlé body spojte → vznikne vám další necelý řádek přes 3 okýnka (dvě 6 cm a jedno 8 cm).

Krok 4
V nově vzniklém řádku se teď zaměříme na nejnovější linku přes velký (8 cm) rámeček. Odměříme si přesnou polovinu čáry (tzn. 4 cm) a následně velikosti 1,5 cm od tohoto středu na obě strany. Poté uděláme rovnoběžnou čáru nad touto čarou ve vzdálenosti asi 8 mm od původní čáry a opět si na ní vyznačíme střed ve 4 cm a velikost 1 cm od tohoto středu na obě strany. Nyní spojíme body, které jsme vyznačili na obě strany od středu na obou čarách k sobě → vznikne nám pravidelný lichoběžník, který později bude sloužit jako poutko na zavírání.

Krok 5
Nyní se pustíme do stříhání.
Jediné, co potřebujete odstřihnout je vrchní část nad čarou, se kterou jsme teď pracovali a pravý okraj. Já osobně jsem si udělala ještě linii asi 1 cm od naší původní čáry a poté zbytek odstřihla. Okraj budete potřebovat jen ve středové (9 cm široké) čáře, zbytek můžete klidně odstřihnout. Tento díl, který zůstává po boku ještě doporučuji sestřihnout zešikma, aby se potom krabička lépe lepila a zavírala.
Dále potřebujete rozstříhat po linii chlopně na zavírání krabičky, tzn. rozstřihnete všechny čáry, které začínají po šířce papíru až po první čáru, kterou protínají.
co stříhat a ne, viz foto

Krok 6
Nyní všechny linie přejeďte za pomocí pravítka a špendlíku tak, aby na papíru zůstala jemná rovná rýha.


Krok 7
Všechny ohyby teď zkuste pozohýbat a krabičku složit.

Krok 8
Jakmile držíte složenou krabičku, koukněte na její vršek. První vložte do středu boční (menší) chlopně, poté dlouhý široký kus a nakonec kus s našim vystřiženým zobáčkem. Dejte důraz na to, ať vše doléhá na sebe tak jak má a nyní si tužkou obkreslete celou linii vrchního dílu na díl pod ním.

Krok 9
Krabičku rozložte. Podívejte se na díl, na který jste si teď obkreslili vaše "víčko". Vezměte do ruky pravítko a zalamovací nůž. Pravítko přiložte k dlouhé linii. Tam, kde je linii přerušená, protože je tam zobáček, pomocí nože prořízněte otvor. (otvor opravdu prořízněte jen od konce čáry k začátku čáře)


Krok 10
Nyní krabičku opět složíme dohromady, ale tentokrát pomalu a i s lepením. Nejprve přilepte kraj krabičky. Jakmile lepidlo zaschne (krabička bude držet pohromadě), pusťte se do lepení spodku. Doprostřed vložte jednu krajní chlopeň, potřete lepidlem a přiložte na ni chlopeň protilehlou. Následně potřete obě chlopně a přitiskněte na ně jednu z delších chlopní a nakonec přilepte i poslední protilehlou velkou chlopeň.



Nyní už stačí do krabičky vložit dárek a krabičku zavřít (malé chlopně doprostřed, poté chlopeň s otvorem a nakonec prostrčit zobáček poslední chlopně do otvoru chlopně předchozí). Krabičku můžete vyzdobit jak chcete nebo ji klidně nechat jen tak a převázat ji mašličkou.

Já osobně krabičky použila na zabalení vlastních čajových směsí, jako dáreček pro kamarádky.

Pěknou 3. adventní neděli,
Vaše Lenka💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat