12/01/2019

Tradiční vánoční ozdoby na stromeček ze slámy

Ahojky všichni!

Pokud máte rádi tradiční vánoce a jste zastánci hesla "méně je někdy více", tak mám pro Vás naprosto ideální návod na vánoční tvoření.
Já osobně vždycky obdivovala staré obrázky či výstavy, kde ukazovali, jak "chudě" měly naše prapraprababičky nastrojené své vánoční stromečky. Letos jsem se konečně rozhodla se do slaměných ozdob také pustit, abych si vyzkoušela, jak těžká je jejich výroba, ale k mému překvapení jsem zjistila, že je to naprosto snadné, a proto jsem se rozhodla Vám výrobu takové jednoduché hvězdičky popsat. Uvidíte sami, že je to velmi snadné, takže to určitě zvládnou i méně zruční jedinci. 

Budete potřebovat:
  • slámu (já použila pšeničnou)
  • nůžky (ostré!)✂
  • nit
  • misku s vodou
  • špendlík (je na Vás, jestli využijete nebo ne)
Postup:
Krok 1
Nastříhejte si 8 přibližně stejně dlouhých a stejně širokých kusů slámy (já osobně použila délku slámy asi 10-12 cm a použila jsem 4 širší a 4 užší kousky).

Krok 2
Slámu namočte do horké vody na cca. 15 minut, aby změkla a byla poddajná pro další práci. Pokud víte dopředu, kdy chcete se slámou pracovat, může to to vyřešit i tak, že kousky namočíte do studené vody a necháte je v ní přes noc.

Krok 3
Stébla vytáhněte z vody, jemně osušte a pomocí nějakého zaobleného předmětu (třeba konec nůžek) stébla po celé délce zploštíme.
Mírně osušená stébla
Nalevo ještě kulaté stéblo slámy, napravo již zploštělé
Krok 4
Nyní si vezmeme 4 stébla a poskládáme je do tvaru hvězdičky (2+2 křížky).
Zploštělá stébla
Hvězdička

Krok 5
Poskládanou hvězdičku držte (ve středu) v jedné ruce a do druhé ruky si vezměte nit. Nit provlékejte cik-cak mezi stébly ve středu hvězdičky. Pokud budete mít problém hvězdičku v ruce udržet, můžete si (stejně jako já na fotografii) pomoci tím, že všechna stébla uprostřed propíchnete špendlíkem. Nit provlékejte tak, aby byla nahoře právě v okamžik, kdy je dané stéblo, které má překrývat také nahoře (tzn. překrývala stéblo, které je v pořadí 1. a 2.) - z druhé strany (když hvězdičku otočíte) to tak bude také vycházet.
Zepředu
Zezadu
Krok 6
Tak kde se Vám nit potká uděláme jeden uzlík a nit se pokusíme co nejvíce utáhnout. Snažte se nit stáhnout co nejblíže ke středu hvězdičky. Nit zauzlujte na (alespoň 2) pevnější (hodně utažené) uzlíky a konce nitě ustřihněte.

Krok 7
Nyní si ze zbylých 4 stébel poskládejte další hvězdičku, kterou podložte pod již svázanou hvězdičku. Opět si můžete pomoci špendlíkem.

Krok 8
Nyní si opět vezměte do ruky nit. Stejně tak jako u první poloviny hvězdičky provlékejte nit cik-cak mezi stébly. Tentokrát musíte provléknout 2x větší počet stébel.
Svázaná hvězdička
Krok 9
Opět uděláme to, co u první poloviny hvězdičky. Nit přitáhneme co nejblíže ke středu hvězdičky a nakonec nit svážeme na pevné uzlíky, aby se nerozvázala. Tentokrát nit neustřihneme, ale konce nitě necháme delší a na konci je zauzlujeme. Takto jsme si vytvořili očko pro případné pozdější zavěšení hvězdičky.

Krok 10
Teď už naší hvězdičce chybí jen malá kosmetická úprava. Konce stébel setříhněte do tvaru jaký chcete tak, aby stébla byla cca. rovnoměrně stejně dlouhá.
Hotová hvězdička
Teď už stačí jen počkat na Vánoce a svoji hvězdičku můžete pověsit na stromeček🎄.

Příjemné vánoční tvoření,
Vaše Lenka💙

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdybyste mi poté dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

Žádné komentáře:

Okomentovat