7/27/2015

Výletujeme

Ahoj holky! Ahoj kluci!

Tak už jsme to doma při teplotách 40 stupňů už nemohli vydržet a jeli jsme se podívat do Javoříčských jeskyní, které jsou kousek za Olomoucí. V jeskyních bylo velmi příjemných 8°C a nádherná krápníková výzdoba. Lze si vybrat kratší nebo delší prohlídku, přičemž kratší trvá 40 minut a delší 60 minut. My jsme si vybrali tu delší, která obsahuje v sobě i to, co uvidíte v té kratší.
Když se chcete dostat do jeskyní, musíte jít poměrně dlouho do kopce v lese, a také vás tam přivítá 91 schodů. Kousek nad vchodem do jeskyní je dřevěná restaurace, do které se dostanete po dalších pár desítkách schodů.
Před vstupem do jeskyně je velké nádvoří, kde najdete pokladnu, obchůdek se suvenýry, plno laviček a stolů na sednutí a občerstvení se doma připravenou svačinkou i velký prosklený vchod do jeskyně.
Uvnitř jeskyní se nesmí fotit, jen pokud si připlatíte, ostatně jako v každé jeskyni. Říkala jsem si že to nemá cenu si to platit, když nemám dobrý foťák, chtělo by to alespoň nějakou malou šikovnou zrcadlovku aby fotky zevnitř za něco stály, je tam na focení celkem dost velká tma.
Dědinka Javoříčko je velmi malá, na konci druhé světové války byla vypálena, takže zde nejdete mnoho naučných stezek a také památníků. Asi největším památníkem je památník 38 zastřelených mužů. Kdysi tu býval na stejném místě velký památník všech padlých v této dědině, i těch, kteří uhořeli.
Určitě doporučuji návštěvu těchto krásných jeskyní, zvláště v těchto letních dnech, kdy se tam dokonale zchladíte !

                                                                                                                                  vaše Lenka

1 komentář:

  1. Hehe :-) My si také moc užíváme výletování... Docela dost nedávno jsme si pořizovali nová kola a je to opravdu fajn... Určitě mohu doporučit všem rodinám s dětmi, aby si pořídili nějaké kolo nebo třeba i kolečkové brusle, protože to je něco, co Vás donutí se hýbat a zároveň je to i takový lehčí sport :-)

    OdpovědětVymazat