7/09/2016

Tipy! - Než pojedete na dovolenou do Polska. Co byste měli vědět a znát !

Zdravím všechny příznivce cestování!

Možná už víte, že každým rokem jezdím na dovolenou do Polska. Je to už taková menší tradice. Už tři roky jezdím do Sopot a Gdaňska a asi 8 let do malého městečka Sobieszów u Jelenie Góry.

Myslím si, že by se do Polska měl jet alespoň jednou za život každý podívat, protože Poláci opravdu nejsou takoví, za jaké je máme. Za ty roky mám již několik polských přátel a musím říct, že ve více jak většině případů jsou Poláci velmi milí, dobrosrdeční a rádi vám s čímkoliv pomůžou. Jsou velmi pohostinní a velmi silně uctívají svoji víru. Za rok mají desítky křesťanských svátků, které striktně dodržují. Ve svátek většinou venku nikoho nepotkáte a všechny obchody (a nejen ty) jsou zavřené.

 Zajímavost:
Polské školy nemají 2 měsíce prázdnin jako máme my. Jelikož v Polsku mají za rok desítky křesťanských svátků, kdy jsou děti doma, ubere se jim jeden měsíc prázdnin a přidá se měsíc školy, tudíž ještě celý červenec (většinou) sedí žáčci pilně v lavicích. Velké prázdniny mají zařízené jinak než my, kdy u nás je volno červenec + srpen pro celý stát. V Polsku to má každý kraj jinak. Prázdniny jsou dohromady cca. 5 týdnů (většinou v srpnu).
Bývalým hlavním městem Polska je Kraków, který doporučuji navštívit všem. Já se do tohoto města naprosto zamilovala a ráda se sem vracím. Jako památku ze zdejších obrovských trhů jsem si již v osmi letech odvezla malou dřevěnou zamykací truhličku a jantarové náušnice. (koupit si něco na památku s jantarem je myslím základ) 

Zajímavost:
Poláci říkají jantaru "amber" (německy) nebo "bursztyn" (polsky) a jantar není zdaleka jen žluto-oranžový, jak si mylně myslíme. Na polských tržnicích Vám dokáží, že jantar může běžně mít i nádhernou průhledně zelenou či mléčně bílou barvu. (ojediněle i jinou)
Hlavní město Warszawa se mi popravdě vůbec nelíbí, je to typické moderní město, které na vás v noci dýchne pachem přepáleného oleje z bufetu a oslní vás neony, takže si budete myslet, že jste vlastně v Las Vegas. Nevím, raději mám staré památky než tyto neonové do mraků sahající budovy. Takovýto obrázek jsem si o hlavním městě udělala po 4 hodinovém čekání na vlak (přestup). Obcházela jsem budovy okolo hlavního nádraží a zjistila jsem, že celá Warszawa je protkaná obrovským množstvím podzemních tunelů, které na každém rohu měly bistro s již zmiňovaným zápachem přepáleného oleje, který se v uzavřeném tunelu velmi krásně táhnul.
Ovšem abych Warszavě nějak neublížila, slyšela jsem, že prý á krásné (historické) centrum.

Zajímavost:
Pokud plánujete jet po Polsku vlakem nějakou delší trasu, doporučuji koupit si místenku, jinak se totiž může stát, že si celou cestu nesednete. (z vlastní zkušenosti, jela jsem vlakem přes půl Polska celou noc a do vlaku cestující bohužel jen přisedali a navíc s místenkami, tudíž jsem si za celých 7 hodin jízdy ani nesedla! Dokonce se nám stalo, že jsme na zpáteční cestě měli koupenou místenku na stejné sedadlo jako jiný pán, až tak jsou polské PKP oblíbené.) (PKP jsou polské dráhy, stejně jako u nás jsou ČD)

Veřejné záchody seženete snad na každém rohu, ale dávejte si pozor, protože né vždy jsou označeny námi známými postavičkami ženy a muže. Setkat se můžete také se starým typicky polským označením kolečka a trojúhelníku. Zde si zapamatujte pravidlo, že KOLEČKO jsou ŽENY TROJÚHELNÍK jsou MUŽI. Jinak budete muset stát před záchody a čekat, jestli někdo vstoupí dovnitř nebo vystoupí ven. Záchody jsou někde zdarma, jinde zaplatíte většinou 1 Zloty.

Zajímavost:
1 Zloty je v přepočtu na koruny asi 6-7Kč. Zpravidla o prázdninách bývají vyšší kurzy asi okolo 6.50-7.30 Kč/ 1 zl, jindy vás může jedno Zloty vyjít i na 6 či něco málo přes 5 Kč (dost často v zimě či na jaře je kurz 5.30 Kč / 1 zl). Poláci stále používají menší měnu (něco jako naše bývalé haléře), kterým říkají groš. 1 Zloty = 100 grošů


Co si doporučuji koupit?
(suvenýry z Polska)
Pokud si budete chtít nakoupit nějaké potraviny, není nic lepšího než obchod Biedronka (v překladu beruška). Je to něco jako u nás Lidl (i když ten v Polsku najdete také). Ceny v Biedronce jsou nízké, vždy najdete co potřebujete a výrobky jsou kvalitní. Také velmi doporučuji obchod Auchan, který je naprosto dokonalý na velké nákupy (pokud nemáte na nákupy moc času, tak se tomuto obchodu vyhněte obloukem!). V Auchanu najdete vše, na co si jen vzpomenete za velmi nízké ceny. Velikostně se Auchan (ve většině případů) rovná tak 3 až 4 našim obchodům Globus.
A teď k samotným výrobkům:

  • Karamely - to považuju za úplný základ. Pokud navštívíte Polsko, bez vše známých Krówek se vrátit domů nemůžete. Krówky [čti: krůvky] se vyrábějí v desítkách různých příchutí. Já doporučuji experimentovat a nejlépe si od každé příchutě nějakou koupit. Nenechte se odstrašit, i makové či sezamové karamely chutnají výborně! Na trzích můžete většinou koupit okolo 30 druhů příchutí!
  • Tymbark - Proslulá pitíčka ve skle s odtrhávacím víčkem opravdu stojí za to. Vyrábí se v mnoha provedeních, ve skle i plastu. Někdy se vám může podařit narazit i na limitovanou edici, a ta rozhodně stojí za to! Pod každým víčkem Tymbarku se skrývá nějaký vtipný nápis. (Něco podobného teď u nás zavedla firma Relax, která stejně používá skleněné láhve od firmy Tymbark - všimněte si někdy v obchodě, že je na hrdle láhve napsáno Tymbark) (moje oblíbená příchuť je máta s jablkem 😉) 
    Stejně dobré jsou také pití značky FRUGO, které mají zvláštní exotické příchutě.
    Cena se pohybuje okolo 2.50 Zl za láhev (skleněná láhev, pokud povezete domů, doporučuji koupit si v plastových lahvích o objevu 1,5 či 2 l, které vám vyjdou levněji a o vtipné nápisy pod víčky nepřijdete 😉)

  • Jantar (bursztyn/amber) - Polsko je známé svojí Jantarovou pláží, tudíž si myslím, že by si každý měl jako suvenýr nějaký ten jantar dovést, ať už v podobě šperku nebo jen obroušeného kamene. Na trzích narazíte na spoustu jantarových upomínkových předmětů.
  • Zmrzlina (lody) - Nejlepší zmrzlina kterou jsem kdy jedla! Kupte si balenou (kornout, nanuk či kelímek) v obchodě nebo točenou či kopečkovou ve stánku. Pokud si budete kupovat balenou, asi nejznámějším výrobcem zmrzlin je Zielona Budka. Zmrzlinu od tohoto výrobce mohu jen doporučit. Výborné jsou jejich zmrzliny v kelímcích (např.: příchuť žvýkačky, karamelu, kávy, atd...). Typická polská točená zmrzlina je úzká, ale za to vysoká, takže v horkých letních dnech doporučuji si koupit raději malou než maxi zmrzlinu. Kopečkové zmrzliny mají velmi intenzivní chuť a pokud jste milovníky mátové zmrzliny s čokoládovými kousky, pak vás Polsko jistě nezklame!
  • Vafle (gofry) - Čerstvé ze stánku jsou nejlepší, jsou sice dražší, ale za to vynikající. Za příplatek si na ně můžete dát topping, posypku, ovoce a šlehačku. Vafle jsou většinou mnohem větší, než je známe my, takže se může stát, že s přikoupenými sladkostmi budete potřebovat ještě někoho, aby vám pomohl tuto dobrotu vůbec dojíst.

  • Zapiekanka - Pokud dostanete chuť na nějakou svačinu, zapiekanka je to pravé. Jedná se o něco jako zapečenou bagetu obloženou jako pizza. Vybrat si můžete z několika možných variací (asi tak jako když si vybíráte již zmíněnou pizzu). Typická klasická zapiekanka je s houbami a při ohřátí vám na ni nalijí kečup (upozorňuji, že polský kečup chutná naprosto jinak než ten, na který jsme zvyklí! Je to spíš chuťově mnohem bližší protlaku.)

Zajímavosti:
Pokud budete chtít v Polsku zajít na pizzu a nevyberete si zrovna restauraci, kde dělají italskou tenkou pizzu, dostanete typickou polskou. Polská pizza je něco jako slaný koláč, je vysoká asi 3-4 cm a šířkou nepřesáhne normální jídelní talíř. I přes to je polská pizza vynikající a doporučuji ji ochutnat. Ale pozor, může se stát, že hlad má velké oči a pizzu nedojíte!

Pozor! Pokud si budete chtít dát něco s jahodami, jagoda neznamená polsky jahoda, nýbrž borůvka. Jahoda se polsky řekne truskawka.


Pár všeobecných znalostí na závěr:
  • Polsko se dělí na 16 vejvodství (něco jako naše kraje)
  • Univerzální předvolba do Polska je +48 (i když každé vejvodství má svoji předvolbu, s touto se dovoláte všude)
  • Pomocným úředním jazykem je také němčina, ale na tu bych moc nespoléhala. Pokud najdete někoho z mladší generace, bezpochyby se v klidu domluvíte anglicky, ale nemusíte se bát, sice je to většinou tak, že vy jim rozumíte a oni vám ne, ale rukama a nohama se vždy domluvíte ;)
Tak jo a to už bude ze základních informací vše. Pokud by vás ještě něco zajímalo, klidně se mě ptejte, jsem tu pro vás ;)

Přeji krásný výlet či dovolenou a hlavně si to tam pořádně užijte ;)
                      vaše Lenka

PS: Dejte mi vědět, jestli se vám to takto barevně podtrhané líbí ;)

Prosím o dodržování autorských práv !!!Pokud chcete fotky či text někam kopírovat dovolte se autora (tím myslím samozřejmě sebe) a u zkopírovaného uveďte citaci, také bych byla ráda, kdyby jste mi o tom dali vědět, kde se mé příspěvky nachází !!!

1 komentář:

  1. Jan zikuda no to co tu čtu je jedna blbost za druhou a to ziju v Polsku

    OdpovědětVymazat