8/17/2015

Na dovolené v Polsku

Ahoj holky! Ahoj kluci!

Tak jsem se vám dnes vrátila z dovolené v Polsku. Vyjížděli jsme v pondělí ve 23h a jeli jsme až do 5h do rána, kdy jsme zaparkovali u nějaké benzínky, abychom se trochu prospali. O půl 9 jsme opět vyjeli a do vytoužených Sopot jsme se dostali až kolem čtvrté hodiny odpolední. Po cestě sem se nám stal 1. obrovský zádrhel, a to ten, že přední levá brzda na našem autě začala velmi škaredě vrzat a skřípat. Po cestě jsme se také stavili na hradu Gniew, kterým sme projížděli a kdysi tu strávili celý týden, byli jsme unešeni opravami, které se tu udělali a hrad tak v dnešní době vypadá úplně jinak, než i ho pamatujeme. Hned jak jsme dojeli do kempu a vše vyřídili, postavili jsme stan, nachystali spacáky, převlékli jsme se do plavek a šli k moři. Zde na nás však čekal 2. velký zádrhel. Moře bylo brčálově zelené, protože v něm byly přemnožené sinice, takže byla vztyčená červená vlajka a tím byl nakázán zákaz plavání. Tak jsme si jen z trucu prošli pláž, vrátili jsme se do kempu a zbytek dne jsme strávili ve stanu.
hrad Gniew
Druhý den jsme se šli projít po městě, jenže sotva jsme vyšli z kempu, začalo pršet. Déšť nás však neodradil a po pořádném hodinovém slejváku déšť ustal. My jsme si prošli celý sportovní areál poblíž pobřeží, až jsme se dostali na sopotské molo. Zde bylo hodně stánků, na kterých se dalo koupit neuvěřitelné množství suvenýrů se znakem či nápisem města Sopot a nejvíce stánků bylo obsazeno šperky z jantaru. Sopotské molo je bohužel (snad jako jediné) placené. U vstupu na molo jsou 4 pokladny, u kterých si musíte koupit tiket, aby jste mohli projít turniketem a podívat se na lodě. Rodinné vstupné stálo tuším 20 Zlotých, což je v přepočtu na naše necelých 140Kč. Na molu jsme se pořádně podívali na moře, které bylo opravdu otřesně zelené, viděli jsme dvě výletní Gdaňské lodě, které přivezly turisty z nedalekého Gdaňsku (asi 8km ani ne) a turistickou atrakci pirátskou loď, která neuvěřitelně smrděla na dálku a za 40 minutovou projížďku po moři chtěli za dospělého 30Zl (200Kč). Na konci mola je restaurace a napravo tzv. Sopot Marina, přístav pro 100 jacht. Některé jachty se dají pronajmout, některé byly zdejších záchranářů a jiné byly zase soukromé. Z mola jsme šli rovnou na mořskou laternu (maják), který je vysoký přes 40 metrů a stojí jen kousek od mola. Z majáku byl úžasný výhled do dalekého okolí. Nakonec jsme si prošli ještě náměstí a unavení jsme se vraceli do kempu. Po cestě nám to nedalo a tak jsme se šli ještě najíst do baru Sopot café and food, kde měli úžasné saláty a grilované tousty.
malá medúzka na pobřeží
zelené moře a traviny
racci na sopotském molu

Třetí a poslední den, jsme se rozhodli, že ještě než odjedeme, tak se k tomu moři půjdeme přece jen jednou podívat. K našemu úžasu, moře bylo čisté, jen v něm byly pořád jakési chaluhy. Po asi 15 minutách, co jsme si máčeli nohy všichni na pláži začali jásat a tleskat a najednou se houf asi 50 lidí řítil do vody. Plavčíci totiž oznámili, že je voda nezávadná a lze se v ní koupat a tak vytáhli bílou vlajku. Okamžitě jsme se sbalili a šli se převléknout do plavek, takže jsme si nakonec užili asi 4 hodiny radovánek v mořských vlnách. Taky jsme viděli záchranářský zásah, kdy dojeli 2 čluny a zachraňovali nějakého pána, který zřejmě omdlel ze sluníčka. Když jsme se vrátili do kempu, sbalili jsme stan a všechny ostatní věci a vydali jsme se cestou k hranicím. Bohužel po asi 40 km levá brzda úplně vypověděla a kolo se začalo sekat, takže jsme museli zastavit. Naštěstí jsme objevili poblíž autoservis, kde nám však oznámili, že brzdy nedělají, že se musíme kilometr vrátit. Vrátili jsme se velmi těžce, kolo skřípalo a k naší smůle autoservis, kde nám měli brzdy udělat před půl hodinou zavírali. Museli jsme přečkat noc místo na cestě v autě a v 8h ráno jsme se těžce domlouvali, co vlastně potřebujeme. I když byli napřed proti a stěžovali si, že by to trvalo dlouho a že na to nic nemají, nakonec prolomili své ledy a jeden technik se nad námi slitoval s tím, že nám to udělá. Majitel servisu obvolal všechny dodavatele a do půl hodiny přijela dodávka s novými brzdovými destičkami. Za 2 hodiny jsme mohli celkem v klidu odjet. Oprava stála 230 Zl a jeden šroub. Opravář totiž při sundávání kola jen šroub zalomil, takže jsme museli jet dalších 800km jen na 3 šroubech. Při odjezdu nám ještě oznámil, že až dojedeme domů, musíme vyměnit i kotouče, protože jeden je skoro o 2 mm širší než ten druhý.
maják
pohled na molo z majáku
pohled z majáku dolů
stopy v písku
ukázka vln a pobřeží plných travin

Celý pátek jsme strávili v autě. Po cestě nás stopli policisté, se kterými jsme si hodili zajímavou debatu. Na místo, kde jsme měli dojet kolem 14-16h jsme dojeli ve 22h, kdy už nás opravdu nikdo nečekal. Jelikož jsme přijeli tak pozdě, museli jsme na kopec, kam jsme měli domluvené, že nás vyveze Gaz vylézt pěšky, se všemi spacáky, stanem a dalšími potřebnými věcmi na spaní. Než jsme nahoru vylezli, trvalo nám to hodinu. Zde nás na zdejším hradě Chojnik (asi 40km od českých hranic) uvítali čeští i polští známí. Postavili jsme stan a uložili se k spánku.
V sobotu byl očekávaný turnaj o Zloty belt Chojnika (zlatou střelu), který se tu pořádá každoročně ve stejné období už 26 let. Poláci zde soutěží ve střelbě a češi zde dělají takovou kulturní vložku tím, že zde šermují. Jelikož je můj otec hejtmanem skupiny historického šermu Armet, nesměl u toho chybět a celý den jsme se po hradě producírovali v kostýmech. Letos jsem tu byla již po osmé. Hrad se nachází v Krkonošském národním parku, takže je tu nádherná příroda.
V neděli jsme vše sbalili rozloučili jsme se a jeli domů. Po cestě nás však zadržela dočasná uzavírka silnice, kvůli nějaké nehodě, která se před chvílí stala, a tak jsme museli celé město objíždět a ani jsme nevěděli kudy. Domů jsme dorazili s dalšími českými objížďkami a velmi pěknou kolonou, která se táhla z Brna.
Dovolená byla super, mrzí mě, že víkend tak rychle utekl a nebyli jsme tu déle. Ráda se na toto místo vracím a všem, kterým nevadí projít se strmou cestou lesem tuto zříceninu hradu vřele doporučuji.
Navíc, letos se tento hrad zapojil do programu Turistického deníku, takže tu seženete hned 2 vizitky !




Výletům i prázdninám zdar !
                                                                                                                       vaše Lenka

Žádné komentáře:

Okomentovat